Банкеръ Daily

Пари и пазари

Драги получи отсрочка

Марио Драги

Третият пореден месец на забавяне на инфлацията в еврозоната даде коз на председателя на Европейската централна банка - Марио Драги, да отклони призивите на паричните "ястреби" за по-бързо изтегляне на паричните стимули за стопанството на блока. Ръстът на потребителските цени през февруари се е понижил до 1.2% годишно след 1.3% повишение през януари. Базовата съставка на ценовия индекс (от който са изключени храните и енергията) е останал без промяна - 1% на годишна база.

Още в началото на седмицата в обръщението си пред Европейския парламент Драги подчерта, че експанзионистичната парична политика на ЕЦБ все още е наложителна, въпреки че икономическото положение "се подобрява устойчиво". Същевременно той е все по-уверен, че намаляващата безработица ще доведе до повишение на трудовите възнаграждения и на инфлацията, дори равнището й да остане под целевите 2% годишно.

Банковият управителен съвет ще има официално съвещание през идната седмица. На него ще бъдат приети новите тримесечни икономически прогнози и вероятно ще се дискутира евентуална промяна на начина, по който се обяснява монетарната политика, за да се проправи пътят към прекратяване на програмата за покупка на облигации. Мнението на члена на изпълнителния борд - Беноа Кьоре, който е и архитектът на въпросната програма, също претърпя метаморфоза. Той коментира през миналата седмица, че ЕЦБ може да си позволи да забави покупките на книжа, както и да даде ясни указания за посоката на лихвените проценти. 

За подобни по-конкретни стъпки по отношение на лихвите призова на 27 февруари в интервю за телевизия "Блумбърг" и председателят на Бундесбанк - Йенс Вайдман. Той дори вече подготвя германската централна банка за началото на лихвения подем, като увеличава заделяните средства за покриване на евентуалните загуби от подобен акт. Бундесбанк е качила провизиите си с 1.1 млрд. евро - до 16.4 млрд. евро в края на 2017-а. Годишната печалба на банката е 2 млрд. евро, от които 1.9 млрд. евро са преведени в държавната хазна.

Еврото поевтиня след новината за поредното инфлационно охлаждане в еврозоната като цяло и в отделни нейни членове. Във Франция инфлацията се е забавила неочаквано до 1.3% годишно през февруари. В Италия ценовият ръст на потребителските цени е спаднал почти наполовина. Ден по-рано - на 27 февруари, Европейската комисия отчете втори пореден месечен спад на доверието в икономическата перспектива на общността през февруари. А публикуваните през миналата седмица данни показват понижение на доверието на бизнеса в германското стопанство, както и на активността в секторите на производството и на услугите в еврозоната.

Поредицата от неубедителни фундаментални показатели свали еврото под 1.22 щ. долара в късната следобедна европейска търговия на 28 февруари.

"Голдмън Сакс" пък предупреди клиентите си, че евентуален ръст на доходността на десетгодишните щатски облигации до 4.5% ще свали котировките на акциите с нови 20-25 процента. Ако този прогнозен спад се отчете спрямо върховите 2872.87 пункта, на които приключи търговията на щатския индекс S&P 500 на 26 януари, това означава диапазон от 2155 до 2298 пункта за индекса. 

Базовият сценарий на банката е за 3.25% доходност на десетгодишния щатски дълг до края на 2018-а, което не изключва "стресов тест" на нива над 4.5%, респ. пореден борсов погром. Засега S&P 500 гравитира около 2750 пункта.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2955 млн. евро (5780 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.65% дял от купената и продадена валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във