Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доверието на инвеститорите в долара е най-високо от 2015-а

Позиционирането на валутните играчи в щатски долари и мненията им за перспективата на зелените пари са най-оптимистични от 2015-а. Те се основават на очакванията към Федералния резерв да направи остър завой към редуциране на паричните стимули и към по-високи лихви, сочи проучване на "Бенк ъф Америка". 

Мнозинството участници в проведената от американския кредитор анкета са убедени, че щатските центрани банкери ще приключат с покупките на активи по програмата за подпомагане на националното стопанство през първото тримесечие на 2022-а вместо през второто, каквито бяха предишните им нагласи. Те обаче все още имат ниски очаквания за началото на възходящия лихвен цикъл, което е и една от причините за наблюдаваното изравняване на кривата на доходността на парвителствените книжа.  

Тези нагласи обаче могат да бъдат опровергани от данните за мощния ръст на потребителските цени в САЩ, които през ноември регистрираха най-високия годишен скок от 1982-а и се превърнаха в истински кошмар за администрацията на щатския президент Джо Байдън и в сериозен мотив за повишение на лихвените проценти още през идната година.

Ноемврийският индекс на потребителските цени се е повишил с 0.8% на месечна база след 0.9% октомврийски ръст. Най-рязко са скочили цените на бензина - с 6.1%, колкото и през октомври, като очакванията на икономистите са това да са най-високите им стойности. На годишна база индексът на потребителските цени се е увеличил с 6.8% - най-много от юни 1982-а и точно според прогнозите на икономистите, след 6.2% годишен ръст през октомври. 

Растящата инфлация изяжда повишението на заплатите: инфлационно коригираните средни седмични доходи са паднали с 1.9% на годишна база през ноември. Именно в това е огромният проблем на Байдън, който всячески се опитва да убеди американците, че усилията на правителството му да се справи с продоволствения недостиг се увенчават с успех.  

Индексът, следящ разходите за персоналното потребление, от който са изключени силно коебаещите се хранителни и енергийни компоненти и който Федералният резерв използва при определянето на цеевите 2% годишна инфлация, е скочил с 4.1% на годишна база през октомври - най-мощно от 1991-а. Данните за ноември се очакват по-късно през този месец. 

Анкетираните от "Бенк ъф Америка" инвеститори смятат затягането на паричната политика за най-големия пазарен риск през 2022-а, следван от инфлацията и от огромната ликвидност. 

Възходящото движение на зелените пари преди каквито и да било лихвени увеличения от централната банка предпоставя най-силната година за доларовия индекс на агенция "Блумбърг" от 2015-а. Докато мнозинството валути на развиващи се пазари са напът да приключат 2021-а на загуба и едва три от следените от "Блумбърг" 24 парични единици са повишили пазарните си оценки към щатския долар. Нещо повече, експозициите във валути на развиващите се стопанства са станали отрицателни за първи път от 2018-а, констатират анализаторите на "Бенк ъф Америка". Те смятат, че последното за тази година официално съвещание на паричните стратези на Федералния резерв на 14 и 15 декември ще променят допълнително валутните позиции и в двете посоки, като отбелязват, че инвеститорите вече са редуцирали част от риска в портфейлите си. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във