Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДОВЕРЧИВИТЕ ИЗГУБИХА

Ако не бяха рекордите на BG40, седмицата би могла да мине за скучна. Младият индекс успя още в петък (16 юни) да покори нивото от 155 пункта и това се оказа достатъчен стимул за нови постижения през изминалата седмица. Последният рекорд бе поставен във вторник, когато широкият индикатор приключи сесията на кота 156.98 точки. Основната подкрепа за BG40 дойде, както често се случва напоследък, от акциите на Холдинг Варна А в тандем с КРЗ Одесос. Книжата на двете компании бяха като скачени съдове и всеки ръст на кораборемонтния завод водеше до покачване и на бившия приватизационен фонд. Връзката, естествено, е фактът, че Холдинг Варна А притежава солиден дял в КРЗ Одесос, но конкретният повод е прехвърлянето в два последователни дни на големи пакети от корабното дружество. Общо над 22% от капитала на Одесос смениха собственика си, като официална информация за купувача все още няма. За сметка на това слухове спрягат името на една от най-мощните икономически групи в България. Така или иначе скоро ще стане ясно кои са страните по сделките и дали в случая не става въпрос за нещо повече от появата на нов миноритарен акционер.
Сред другите по-интересни събития се нареди скандалът от миналия уикенд, при който името на Софарма бе замесено в обвинения за фалшиви медикаменти. За съжаление, както често се случва в живота, за съвсем кратко време безупречният имидж на една компания беше накърнен с изнасянето на непроверена информация. Тепърва ще се изяснява кой не си е свършил работата, но злото вече е сторено. Въпреки че цената на компанията се понижи незначително (до 8.90-9.00 лв. за акция), едва ли някой ще отрече негативните последици за Софарма и бъдещите разходи по ликвидиране на последствията от скандала.
Като стана дума за некоректно поведение, може би заслужава да спомена и една доста интересна случка от изминалата седмица. В сряда, когато общото събрание на Стара планина холд се очакваше да гласува редовния дивидент за акционерите си, в най-посещавания инвестиционен интернет форум неизвестен потребител публикува новина за размера на въпросното възнаграждение. Както се оказа по-късно, истинският гласуван дивидент бе близо 20 пъти по-малък, но вече бе късно - новината бе подействала като допинг за редица дребни инвеститори, които изкупиха книжата на холдинга до нива от 18-18.20 лв. за акция. На следващия ден цената се върна около и малко под 17 лв. за дял... Горчив урок за най-доверчивите на пазара.
От останалите активно търгувани акции малко успяха да се откроят на общия сравнително скучен фон. Леко повишение отчетоха книжата на Албена АД и ДЗИ, поскъпнали съответно до 77.50 и 89 лв. за акция.
Холдинговите дружества продължиха да се търгуват с доста добри обеми, макар повечето от тях да регистрираха загуби. Най-незавидно изглежда положението на Доверие Обединен холдинг, който от средата на април бележи спад след спад, а продавачите сякаш не свършват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във