Банкеръ Daily

Пари и пазари

Достъпът до технологии, а не до капитал е ключов за малкия бизнес

Достъпът до капитал вече не е пречка за дигитализацията на малкия бизнес според експерти, участвали в дискусионен панел на Innovation Summit Barcelona. "Не мисля, че днес това трябва да е проблем... днес технологията не е толкова скъпа", заяви Хавиер Гарсия Луис, корпоративен директор на CaixaBank за цифрова трансформация на малки и средни предприятия, цитиран от CNBC.

Според аналитичната компания IDC се очаква от 2017 г. до 2022 г. разходите за технологии и услуги, необходими за дигиталната трансформация на бизнеса, индустриите и организациите, да се увеличат средно с 16.7% и до края на периода тяхната стойност да се приближи до 2 трилиона долара. Експертите смятат, че до 2020 г. 30% от най-големите публични компании в света ще отделят поне 10% от годишните си приходи за финансиране на програми за дигитализация.

Дейвид Томас, изпълнителен директор на друга испанска компания, Cyberclick, се съгласи, че достъпът до капитал не е пречка. "Съгласен съм с идеята, че технологията не е толкова скъпа, колкото преди. За малкия бизнес преди 20 години беше невъзможно да мисли за разработването на всякакъв вид технологии, но в днешно време можете почти да се конкурирате с големи корпорации по отношение на технологиите", заяви Томас и поясни, че става въпрос повече за прилагане на определени знания, отколкото до самата технология.

"Технологията в момента не е въпрос на разходи, но е въпрос на достъп до технологии", каза Беатрис Ремон, главен дигитален директор на IBM за Испания, Гърция, Португалия и Израел. В днешно време малките и средни предприятия създават уебсайтове, използвайки социални медии и технологии като безконтактни плащания, за да публикуват своите предложения и да опростят операциите си. Според доклада на CitySprint на Collaborate U.K. 2018, докато 79% от малкия и средния бизнес смята, че инвестирането в технологични иновации е важно, 25% са изразходвали по-малко от 10% от бюджета си за нови технологии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във