Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дори и при сделка САЩ ще ударят китайските технологични фирми

Хуавей и други китайски технологични компании ще бъдат обект на строги рестрикции от страна на Съединените щати, независимо от това дали бъде сключено търговско споразумение с Китай, съобщи икономист, цитиран от Си Ен Би Си.

Двете най-големи световни икономики са в търговски конфликт от 18 месеца. Тарифният им сблъсък ескалира през май, когато САЩ забраниха на Хуавей да продава свои технологии на американския пазар.

"Дори при подписване на т.нар. първа фаза на търговската сделка и дори при цялостно търговско споразумение смятаме, че строгите ограничения върху технологиите от американска страна ще останат", споделя водещата китайска икономистка в UBS Тао Уан.

Пред Европейската конференция на UBS Уан каза, че американското решение за забрана на Хуавей е било "катализатор, показващ, че всъщност спорът на търговския фронт се е разпрострял в други области като технологиите".

През май американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, в която обяви, че телекомуникационният сектор е в "извънредно положение". "Чуждестранните ни съперници все повече създават и се възползват от уязвимостите ни в в информационните и комуникационни технологии и услуги", се казваше в заповедта.

Според Уан аргументът за националната сигурност прави по-трудна промяната на американските позиции за китайските технологии.

"След като веднъж е споменато, смятам, че ще е много трудно за политиците да кажат "не ме е грижа за националната сигурност". Всъщност ще е много трудно да се даде заден ход", смята икономистката.

Миналия месец Тръмп каза, че САЩ и Китай са почти готови с "първата фаза" на търговската сделка и почти незабавно след подписването й ще започне работата по "втората фаза". Според американския президент първата част от споразумението представлява почти 605 от него. За момента все още не са определени дата и място на подписването й.

Китайската икономика може да нарасне с 5,7% през 2020 г.

Според UBS Китайската икономика ще отбележи растеж от 5,7% през 2020 г., след като през октомври американската администрация реши да не налага нови тарифи на китайските стоки. Прогнозата на банката приема, че няма да има засилване на търговското напрежение между Пекин и Вашингтон.

Успоредно с това UBS отбелязва и че няколкото покачвания на митата през 2019 г. са повлияли на инвестициите в китайските корпоративни и производствени сектори. Очаква се и през 2020 г. инвестициите леко да намалеят заради несигурността около търговията, се казва в прогнозата.

Според Тао Уан като цяло темпът наа расеж на китайскаата икономика през 2020 г. ще зависи от търговската война. Ако например бъдат отменени последно обавените потенциални тарифи, както и наложените през септември мита, "Китай има съвсем сериозен шанс да постигне растеж от 6%" през 2020 г., смята тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във