Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дори дивидентните компании не се спасиха от борсов срив

За дванадесетте месеца на миналата година SOFIX изгуби 2.94% от стойността си и в края на декември спря на кота 568.14 пункта. Реакцията на индекса, който измерва представянето на "сините чипове" на борсовия пазар, е логично следствие от това, че девет от компонентите на измерителя са на загуба в периода между януари и декември. А при четири от тях, тя е и двуцифрено число. Само шест от другите завършиха на печалба.

Цените на акциите на петнадесетте дружества от SOFIX през изминалата година се движеха съвсем разнопосочно. Както знаем котировките не се съобразяват много с финансовите резултати и новини. Има обаче и изключения.

"Сирма груп холдинг" е "шампион" в групата на губещите и единственото дружество от SOFIX, чиито книжа се търгуват под номинала от един лев. След проведеното първично публично предлагане през 2015 г. (при емисионна цена от 1.25 лв.), акциите на ИТ компанията не успяват да преодолеят номиналната си стойност и след като загубиха над една трета, или двадесет и осем стотинки от стойността си, към края на декември се търгуваха при 0.625 лева за един брой. Учудваща ситуация предвид факта, че компанията е специализирана в областта на ИТ технологии - разработка на софтуер, системна интеграция и внедряване на софтуерни решения и системи, а и работи за много световни компании.

След листването на БФБ се забелязва и тенденцията основните акционери в "Сирма груп" да правят опити да намаляват своя дял. В компанията няма мажоритарен акционер, а с най-голям дял са няколко средно големи притежатели на акции, които са всъщност създателите на компанията. В борсовата история на "Сирма груп" видяхме различни опити именно от тези собственици за излизане от компанията - споменаваха се преговори с чуждестранни инвеститори, направи се неуспешно увеличение на капитала, после бе гласувано и обратно изкупуване. Може би всички тези врътки държат настрана инвеститорите. Но това пък е проява на една от странностите на фондовия пазар!

Книжата на мегахолдинга "Химимпорт" изгубиха 14.49% от стойността си и завършиха годината при 1.59 лева за един брой. Може да се каже неочаквано. Компанията обединява голям брой дъщерни фирми от различни сектори. Отчете добри финансови резултати през миналата година. "Химимпорт" продължава да изплаща и паричен дивидент. Последното общо събрание гласува за акционерите да се разпределят 15 097 714 лева от печалбата за 2018 г., или по 0.063 лева за един брой.

Борсовите играчи не успяха да оценят и постиженията на най-големият производител на батерии в Източна Европа, с производствени и рециклиращи мощности в пет различни страни - "Монбат", която се контролира от братята Бобокови. Компанията показа ръст на приходите и печалба през отделните тримесечия. Акционерите не могат да се оплачат от дивидентната политика.

Но в периода между януари и декември книжата на "Монбат" изгубиха 14.41% от котировката си и завършиха миналата година при цена от 6.45 лева за дял.

Без да има видима причина цената на акциите на "Адванс Терафонд" АДСИЦ също върви надолу, а числата показват дори седемгодишво връщане назад. Дружеството показа нетна печалба от 3.35 млн. лева за деветмесечието, което е с около една трета повече от резултата преди година. Агрофондът продължава да купува земя и да увеличава инвестиционния си портфейл. В последните девет години редовно се изплаща дивидент. Така че малко странно изглежда статистиката, която показва, че за последната година акциите на "Адванс Терафонд" са поевтинели с 10.57%, а борсовите играчи са склонни да платят по 1.755 лева за тези книжа.

На този фон обаче има една компанията ярко се отличава. "Доверие обединен холдинг" отсрами бившите приватизационни фондове, като повиши цената си... с 269.62% през последните дванадесет месеца. Това е най-успешната компания през тази година сред компонентите от SOFIX. Книжата й не спират за летят нагоре - от 1.58 лв в началото на янури те стигнаха до 4.26 лева за един брой в края на декември.

Разбира се, и новините, които излизаха от компанията, движеха този тренд. През цялата година "Донев инвестмънтс холдинг" АД изкупуваше акциите на бившия приватизационен фонд. А това е един от факторите за поддържане и ръст на котировките. Най-големите акционери в "Доверие обединен холдинг" са две фирми, свързани с Огнян Донев - "Софарма" АД с дял от 32.94% и "Телекомплект" АД с 8.92% от книжата с право на глас. А това вероятно създава сигурност и стабилност на една такава инвестиция.

"Доверие обединен холдинг" е една от най-големите холдингови структури в България, която обединява множество предприятия от различни отрасли на икономиката в няколко населени места на територията на България. В резултат на това общите приходи от дейността на компанията майка показаха значителен ръст, а загуба в края на септември миналата година бе обърната в печалба от 3.01 млн. лева за деветте месеца на 2019-а.

През март миналата година "Доверие - Инвест" ЕАД купи мажоритарния дял във втората по големина молдовска банка - Moldindconbank S.A. (MICB). След задължителното търгово предложение дъщерното дружество на "Доверие - обединен холдинг" увеличи дела си до 77.63 процента. Очаква се тази сделка да помогне за повишаване на приходите на бившия приватизационен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във