Банкеръ Daily

Пари и пазари

Domino's Pizza излиза от четири международни пазара

Най-голямата британска компания за доставка на пици Domino's Pizza Group заяви, че ще излезе от международните си пазари, където е изправена пред нарастващи загуби, предаде Ройтерс. "Заключихме, че макар и тези пазари да са атрактивни, ние не сме най-добрите собственици на тези бизнеси", каза главният изпълнителен директор Дейвид Уайлд.

Британската компания притежава операциите на Domino's в Швейцария, Исландия, Норвегия и Швеция и е миноритарен акционер и в Германия. Въпреки това тя отчете 2,7% спад в международните продажби, които поеха удар от макроикономическите събития, включително намаляващите туристи в Исландия.

Тази година европейската икономика се забави, тъй като търговското напрежение между САЩ и Китай отслаби глобалния растеж, а потребителите и бизнеса в и около Обединеното кралство се притесняват от въздействието на Брексит върху работните места и доходите. Компанията, която има 57 обекта в Норвегия, заяви, че е изпълнила план за промени в страната през тримесечието, но подобрението на продажбите е по-слабо от очакваното.

Решението за излизане от тези пазари идва няколко месеца, след като компанията обяви пенсионирането на своя изпълнителен директор Уайлд, в момент когато се опитва да разреши спорове за разпределяне на печалбата с недоволни франчайзополучатели във Великобритания и Ирландия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във