Банкеръ Daily

Пари и пазари

Домбровскис: "Нуждаем се от цифрово евро" 

Валдис Домбровскис

Европейската комисия подкрепя плановете за въвеждане на дигитално евро в рамките на следващите пет години. Брюксел обяви, че работи съвместно с Европейската централна банка по създаването на новия начин на разплащания. В тази връзка изпълнителният заместник председател на ЕК - Валдис Домбровскис - коментира пред репортери в средата на седмицата, че е убеден в необходимостта от цифрова валута на общността.

Съвместното съобщение на ЕК и ЕЦБ се появява ден след като на 19 януари ЕК представи проект за начините, по които ще засили международната роля на еврото и ще ограничи доминиращата позиция на щатския долар, за да изолира блока от финансовите рискове (включително от щатските санкции), произтичащи от прекалената зависимост на световните пазари от зелените пари. (Бел. ред. - banker.bg информира читателите си за плановете на Брюксел в статията "Европа ще ограничава зависимостта си от долара", публикувана в сайта на вестника на 20 януари). Една от конкретните стъпки в този проект е въвеждането на виртуално евро. 

ЕЦБ експериментира различни варианти, свързани с дигиталното евро в лабораторията си за финансови технологии и трябва през лятото да реши дали да пусне виртуалната единна европейска валута като допълнение към кеша в портфейлите на гражданите. Домбровскис, който оглавява търговската политика на Европейския съюз и упражнява надзор върху икономическите въпроси на общността в ЕК, е убеден, че централните банкери на еврозоната са склонни да въведат цифрово евро. 

Инициативата се ползва и с политическа подкрепа. Финансовите министри на еврорегиона отдавна настояват за дигитален вариант на единната европейска валута в противовес на проекта DIEM, подкрепен от "Фейсбук" и още 26 други компании и плановете им да пуснат разплащателни услуги през тази година. Някои политически играчи пък искат бързи действия, за да настигнат Китай и други централни банки, които са доста напреднали в разработването на виртуални варианти на паричните си единици. 

Безспорно, дигиталното евро представлява заплаха за банките от еврозоната, ако бъде въведено без правилните основни свойства и защити. ЕК ще работи с ЕЦБ за елиминиране на тези препятствия, както и за изработване на необходимата правна рамка. Домбровскис уверява, че двете институции ще прегледат съвместно "широк кръг от политически, правни и технически въпроси", с което ще бъде натоварена "специална работна група". 

За радлика от Bitcoin, чиято стойност се основава на търсенето, виртуалното евро ще бъде еквивалентно на електронна банкнота, гарантирана от ЕЦБ. Хората ще могат да плащат и да обменят дигиталните пари така както и нормалната валута. Лицата, които притежават депозити, пък могат да извлекат полза от вложения в цифрово евро вместо в текущи сметки, които имат сериозни такси за обслужване и носят символични лихвени приходи. 

Засега Домбровскис не се ангажира със срокове за въвеждане на дигиталното евро. Латвиецът обаче цитира председателя на ЕЦБ - Кристин Лагард - която смята "период от поне пет години като напълно осъществим срок". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във