Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Доларът вече не е чак толкова сигурен актив

Подплашени от скоростното разпространение на китайската зараза по света, инвеститорите са готови да платят каквото им поискат, за да опазят вложенията си. Което прави цените на сигурните активи нежелано високи.

Най-комплицирано изглежда положението на Националната банка на Швейцария, за която има подозрения, че е започнала отново да интервенира на пазара, за да овладее поскъпването на франка. И то въпреки предупреждението на Вашингтон, че ще включи страната в списъка на валутните манипулатори.

Количеството  пари в депозитите по поискване, които търговските кредитори държат в централната банка, са се увеличили с 2.1 млрд. франка през миналата седмица - най-солидният им ръст от началото на януари. Швейцарските централни банкери рядко  информират за пазарните си акции, затова анализаторите следят зорко този вид бързоликвидни средства като своеобразен индикатор  за интервенции. Засега обаче експертите са единодушни, че активността на Швейцарската национална банка е доста по-ниска, отколкото през август 2019-а, когато за последно бе заподозряна за "преграден огън" срещу възхода на франка.

Швейцарската валута скочи до 1.06 франка за едно евро в европейската търговия на 26 февруари - прекалено висока котировка за вкуса на швейцарските централни банкери. Ако това ниво не удържи  и разпространението на коронавируса извън Китай се задълбочи, франкът ще продължи нагоре и трябва да се очакват нови интервенции.

Златото се задържа в близост до 1650 щ. долара за тройунция, а мощният приток на средства в търгуваните на борсата фондове, инвестиращи в благородния метал, продължава повече от месец. Въпреки това златото все още има малък дял в инвестиционните портфейли в сравнение със стандартите в исторически план. По оценка на Пийтър Гроскопф - главен изпълнителен директор на паричния мениджър Sprott, специализиран в операциите с благородни метали, под 10% от инвеститорите в глобален план притежават злато и то има малко под 2% средно тегло в портфейлите. Според Гроскопф този дял трябва да е поне 5% от активите им като форма на застраховане. 

Анализатори коментират, че златото ще получи реален шанс да докаже на света приписваните му качества на спасително убежище при кризи, ако вирусната инфекция прерасне в пандемия. Банкери на "Голдмън Сакс" очакват златните котировки да се изкачат до 1850 долара за тройунция, ако пораженията от заболяването продължат и през второто тримесечие.

Зелените пари загубиха 1.2% от пазарната си оценка от миналата седмица насам и в обедната европейска търговия се разменяха срещу 1.0935 щ. долара за едно евро и 110.20 йени за един долар. Просто защото те вече не изглеждат чак толкова сигурен пристан с напредването на COVID-19 към границите на САЩ.

Инфекцията вече се разпространява по-бързо извън Китай отколкото на територията на азиатския колос, което засилва страховете за влиянието й върху глобалната икономика и бизнес активността. А това неизбежно ще предизвика ответна реакция на централните банки. Инвеститорите вече залагат на четири лихвени понижения на Федералния резерв - едното с 25 базови пункта до април и други три до март 2021-а. Паричните пазари са вкарали в цените и 80% вероятност, че Европейската централна банка ще редуцира с 10 базови пункта лихвите на еврозоната през юли.

Инвеститорите вече се тълпят за щатски правителствен дълг като максимално сигурен спасителен актив. В резултат на което доходността на базовите десетгодишни американски облигации падна до рекордно ниските 1.2970% в Азия на 27 февруари. А кривата на доходността на германския дълг се позиционира изцяло в отрицателната пространство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във