Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доларът срази конкурентите си

"Спусъкът" на възхода му натиснаха публикуваните в края на миналата седмица впечатляващи данни за американския пазар на труда. Рамо удариха и коментарите на официални представители на Федералния резерв за намаляване на количеството купувани облигации и, евентуално, за повишение на лихвените проценти, по-рано от очакванията. 

Министерството на труда на САЩ съобщи на 6 август, че през юли са били наети на работа по трудов договор (извън селското стопанство) 943 хил. души, основно в сферата на образованието и на почивното дело, а юнската стойност е била коригирана нагоре - до 938 хиляди. Отчетено бе, че безработицата през юли е спаднала до 5.4% (срещу 5.9% през юни), а юлските заплати са се увеличи с 4% на годишна база. Именно показателя за безработицата играе основна роля върху поскъпването на щатската валута.

Данните от статистиката показват силен икономически подем и

 вещаят по-висок инфлационен натиск.

В тази връзка двама официални представители на щатската централна банка коментираха на 9 август, че инфлацията вече е достигнала ниво, което може доближава с още една стъпка възможността за начало на възходящ ликвен цикъл. Позицията им бе оспорена ден по-късно от колегата им Чарлз Евънс - президент на клона на Федералния резерв в Чикаго, който поиска още няколко силни отчета за пазара на труда преди да започне разговор за изтегляне на програмата за покупка на облигации и за промяна на лихвите.

На фона на словесните престрелки и в очакване на поредните инфлационни данни за най-мощното световно стопанство, зелените пари поскъпнаха до 1.1706 щ. долара за едно евро в сутрешната търговия на 11 август - на косъм от тазгодишния максимум от 1.1704 долара за евро, а доларовият индекс се повиши до 93.155 пункта (с около 1% от началото на август) - в близост до върховите 93.439 за 2021-а. Същевременно бе отчетен продължаващ спад на доверието на инвеститорите в икономическата перспектива на еврозоната със слабо място - Германия.

Японската валута се обезцени до 110.77 йени за един щ. долар - най-ниската й стойност от началото на юли. Швейцарският франк поевтиня до 0.9235 за един долар, а британският паунд - до 1.3811 щ. долара. 

Междувременно, щатският сенат одобри с крехко мнозинство 

инфраструктурния пакет на президента Джо Байдън.

По този начин бяха насърчени пазарните очаквания за по-интензивни емисии на държавни облигации, точно когато се очакваше щатските централни банкери да обявят намеренията си за ограничаване на покупките на ДЦК. Последвалият в резултат ръст на доходността на американския държавен дълг също повиши привлекателността на долара като по-високодоходна валута. 

Стратези на "Голдмън Сакс груп" смятат, че наблюдаваната напоследък сила на долара ще се изчерпа веднага след като щатският икономически растеж започне да се забавя, което ще подкрепи по-дългия период на по-щедра парична политика на Федералния резерв. За "Голдмън" възможностите за поскъпване на зелените пари са ограничени предвид редуцирането на фискалните разходи и инфлацията - условия, които работят срещу долара. 

Ръстът на зелените пари за пореден път разделя валутните експерти.

Стратези на "Рабобанк", "Ай Ен Джи" и "Ем Ю Еф Джи" засега съзират потенциал за поскъпване на долара, особено откакто Федералният резерв започна да се различава от другите централни банки по отношение на стимулите. По-конкретно, Европейската централна банка се очаква да продължи да следва политиката на твърда подкрепа на стопанството на еврозоната, което е и една от причините за спада на еврото до най-ниската котировка към долара от април.  

За шефа на валутната стратегия на "Рабобанк" - Джейн Фоли - "сериозните опасения от разпространението на COVID-варианта Делта в Азия и на други места по света дават основания да се смята, че щатският долар може да получи известна подкрепа като спасително убежище". А това повишава риска за пробив на нивото на подкрепа за еврото от 1.17 щ. долара и по-съществено поскъпване на зелените пари до края на 2021-а и в началото на 2022-а от прогнозите на банката отпреди няколко месеца. Подобно мнение за по-мощен ръст на зелените пари през второто полугодие изразяват и специалисти на "Бенк ъф Америка".

Стийвън Бароу от "Стандард банк" смята, че щатският долар ще поскъпне до максимум 1.15 за едно евро и ще тръгне надолу, ако през септември Федералният резерв вземе решение за намаляване на покупките на облигации, по логиката "купувай слуховете, продавай фактите". Допълнителен мотив в полза на разсъжденията му е, че в много части на света пикът на вълната на заболелите от вариант делта на коронавируса ще е отминал и икономическата активност там ще започне да се възстановява, което ще работи срещу долара.   

Валутните стратези на "Джей Пи Моргън Чейз" посочват, че 

слабият апетит към рискови активи 

и свитата ликвидност предполагат, че пазарите ще искат допълнително потвърждение за силата на щатския пазар на труда през септември. 

"Моргън Стенли" препоръчва на клиентите си да продължат да държат американски долари. Анализатори на банката смятат, че растящата реална доходност на щатските държавни облигации, която компенсира очаквания инфлационен натиск, подкрепя зелените пари. Все пак, те отбелязват, че съотношението "риск/доход" не е чак толкова убедително колкото е било в началото на юни и че доларовият индекс ще се натъкне на потенциални технически насрещни ветрове в близост до 93 пункта. 

Розовото бъдеще на американската валута леко помръкна след публикуването на инфлационните данни за юли: 0.5% увеличение на потребителските цени спрямо юни и 5.4% ръст на годишна база, както и 0.3% месечно повишение на базовия ценови индекс (от който са изключени храните и енергията) и 4.3% годишен подем. 

Числата като че ли разочароваха леко валутните играчи, които свалиха долара до 1.1745 непосредствено след огласяването им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във