Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Доларът си върна част от загубеното

Американската валута поскъпна в средата на седмицата, след като бяха публикувани  по-силни от очакваните данни за състоянието на щатското стопанство, но повлия и  напредъка на  усилията на републиканците да прокарат промените в данъчното законодателство на страната.

БВП през третото тримесечие се е увеличил с 3.3% на годишна база, сочи публикуваната на 29 ноември втора оценка на показателя - най-мощният ръст от третото тримесечие на 2014-а досега. Основен принос за подема имат по-високите правителствени разходи и повишените бизнес инвестиции в складови запаси и оборудване, а те са компенсирали по-скромното индивидуално потребление през отчетния период.

Сключените договори за препродажба на жилища са се увеличили през октомври в резултат на възстановяването на пазара от последствията от поредицата урагани, връхлетели южното крайбрежие. Индексът, следящ активността в сектора, е достигнал 109.3 пункта срещу 105.6 през септември. Договорите за препродажба на стари апартаменти се смятат за водещ индикатор за здравето на жилищния пазар, защото те се превръщат в реални продажби месец или два след подписването на договорите.

Зелените пари получиха подкрепа и от изказването на номинирания за председател на Федералния резерв Джеръм Пауъл. Пред банковата комисия на Сената на 28 ноември той се обяви за продължаване на политиките, очертани по време на управлението на сегашния банков шеф Джанет Йелън и на нейния предшественик Бен Бърнанке. По този начинПауъл потвърди пазарните очаквания, че ще предложи стабилност въпреки промяната на висшия банков мениджмънт, и вероятността Федералният резерв да качи лихвените проценти през декември.

Ден по-късно, на 29 ноември, госпожа Йелън увери ръководителите на икономическата комисия на Конгреса, че щатското стопанство е набрало скорост във всички сектори. Което, в комбинация с очакваната от  нея "преходна" слабост на инфлацията, ще гарантира продължителен цикъл на лихвени увеличения, докато трае подемът на световната икономика. Тя обаче не се ангажира с график за бъдещите повишения на лихвените проценти на Щатите.

Коментарите на Пауъл и на Йелън не изненадаха валутните пазари, доколкото декемврийското лихвено увеличение вече е отчетено в цените на основните парични единици. В края на европейска валутна търговия на 29 ноември едно евро се разменяше срещу 1.1860  долара - след спада му до 1.1818  долара в обедните часове.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази не беше особено активен. Средният дневен валутен оборот достигна 1606 млн. евро (3142 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 2% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във