Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доларът ще остане валутен лидер поне още 25 години

Мениджъри на валутни резерви в централните банки от планетата очакват зелените пари да съхранят доминиращата си роля за поне още четвърт век, сочи проучване на "Ю Би Ес асет мениджмънт", публикувано на 16 октомври. В него са участвали представители на 30 централни банки, като 66% от тях са убедени, че щатският долар ще остане предпочитаният избор за резервна валута през идните 25 години. В момента делът на американските пари от общия размер на обявените валутни запаси на глобалните централни банки в размер на 11.7 трлн. щ. долара е около 62%, по данни на МВФ. 

Констатациите се появяват на фона на критиките на политиката на силен долар и на заявките на някои държави, най-вече на Русия, да сведе до минимум доларовите си запаси. Председателят на "Бенк ъф Инглънд" - Марк Карни, също въстана срещу хегемонията на зелените пари и срещу доминиращото им влияние върху търговията. Въпреки това, според "Ю Би Ес", валутата си остава "спасително убежище от последна инстанция".

Същевременно, 38% от участниците в допитването на "Ю Би Ес" очакват китайският юан да достигне дела на долара или на еврото във валутните резерви през идните 25 години. Единната европейска валута е имала едва 20-процентно участие в тях през второто тримесечие на 2019-а, според МВФ.

Другите по-важни находки в проучването на швейцарската група са, както следва:

- 82% от анкетираните са определили забавянето на световния икономически растеж и връщането на дефлационните тенденции като основни рискове пред глобалното стопанство срещу 0% в миналогодишното изследване. Търговските войни са най-притеснителни за централните банкери за поредна година;

- 77% от участниците в допитването на "Ю Би Ес" са казали, че са инвестирали или обмислят да вложат част от резервите в юани;

- 67% от анкетираните са посочили финансовите постижения на златото "по време на кризи" като водещ фактор при решението им да инвестират в скъпоценния метал. Същевременно, 46% от тях са ги споменали като "част от политиката им да застраховат доларовите си позиции".

Facebook logo
Бъдете с нас и във