Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доларът ще остане валутен лидер и през 2020-а

Американският долар, който доминираше търговията на международния междубанков валутен пазар през последните две години, запазва сериозен потенциал да съхрани господстващото си положение и през 2020-а, сочи последната анкета на агенция "Ройтерс" сред стратези от бранша. Макар че мнозинството валутни анализатори очакват еврото да поскъпне леко до края на годината, малцина "отписват" зелените пари като водеща световна сила.

Това убеждение произтича отчасти от поведението на пазарните играчи в отговор на избухналото напрежение между САЩ и Иран след новогодишните празници. Инвеститорите се втурнаха към спасителните убежища, каквито са японската йена и златото, точно както постъпваха в периодите на изостряне на търговската война между Вашингтон и Пекин през 2019-а. Въпреки това позициите на щатския долар не бяха отслабени и той приключи миналата година на печалба към повечето си основни конкуренти. 

Точно това очакват да се случи и 60% от анализаторите, анкетирани от "Ройтерс" в периода между 6 и 9 януари - 32 от 57, отговорили на допълнителни въпроси, са убедени, че зелените пари ще останат доминираща сила през идните шест или 12 месеца и дори за по-дълъг от една година срок. Да припомним, че по това време през 2019-а 60% от валутните специалисти смятаха, че възходът на долара е приключил.

Все пак, тазгодишната конфигурация изглежда по-различна. Предвижданията са икономическият растеж на САЩ да се забави точно когато другите основни развити стопанства са стигнали дъното и тръгват нагоре, което ще отнеме част от блясъка на долара. Специално за Европа, последните фундаментални данни изпращат ясни сигнали за икономическо стабилизиране на еврозоната, което ще подкрепи еврото. 

В отговор на наблюдаваната "умора" на зелените пари спекулантите редуцираха залозите си за тях до най-ниските за последните два месеца нива, сочат данни на щатската Комисия за търговия на фючърсни контракти. 

Това не означава, че има категоричен консенсус коя валута (или валути) биха заели лидерската позиция на американския долар. Между участниците в изследването на "Ройтерс" се наблюдава очевидно разделение на мненията. Двадесет и седем от 62-а анкетирани отдават предпочитания на валути на развиващите се пазари, 22-а избират парични единици на индустриалните, а 13 смятат, че нито една валута няма да детронира щатската. 

Еврото, което има потенциал да обезсили долара, преживя трудни времена и загуби почти 7% от пазарната си оценка през последните няколко години. Анализаторите очакват единната европейска валута да поскъпне с около 2% и да се търгува в близост до 1.13 щ. долара след шест месеца, а до края на годината да се повиши до 1.15 долара. В ранното утро на 10 януари еврото гравитираше около 1.11 щ. долара. Все пак, всичко ще зависи от икономическите постижения на еврозоната. Защото, както се аргументира Тим Ридъл - макростратег в Westpac - "ако американците бъдат принудени да понижат лихвите заради силен низходящ натиск върху растежа и световният стопански подем е слаб, е трудно да се прогнозира материален ръст на еврото". 

Над две трети от анализаторите, отговорили на допълнителен въпрос на "Ройтерс", очакват политиките на централните банки и икономическото развитие да имат по-голямо влияние върху валутния пазар през тази година. Останалите отдават предпочитания на покупките на спасителни убежища и/или на политическото напрежение.

Като цяло, по-ликвидната и по-силно колебаещата се японска йена се очаква да се засили с около 3% до края на 2020-а. А другият популярен спасителен валутен актив - швейцарският франк, ще поскъпне с по-малко от 1% към зелените пари.

Интересът към валутните убежища започна да спада през последните няколко месеца на 2019-а успоредно с отслабването на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин. Това може да се промени през тази година, ако отношенията между двете най-развити световни стопанства се влошат отново. Да не говорим, че ударите, които си размениха Иран и САЩ, увеличиха (макар и за кратко) търсенето на йени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във