Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДОЛАРЪТ СЕ РЕАБИЛИТИРА

Щатският долар трупа активи през цялата следмица в резултат на продължаващото ликвидиране на дълги позиции в европейските валути и прибирането на печалбите от това. След като еврото не успя да пробие солидното ниво на съпротива от 0.9595 USD/EUR към щатския долар, то предаде фронта и поевтиня почти до 92 цента, преди отново да се качи над 94 цента.
Поскъпването на долара започна след публикуването на по-силни от очакваните продажби на дребно през декември в САЩ. Последваха доста противоречиви фундаментални показатели за страната. След високия ръст на индекса на производствените цени през декември потребителските цени, които са водещият инфлационен показател, се увеличиха с 0.2%, а базовият индекс (без цените на храните и горивата) - само с 0.1% в сравнение с ноември. Индустриалният продукт през декември обаче намаля за трети пореден месец, а коефициентът на използваемост на мощностите падна до 80.6% срещу 81.4% през ноември. Кристъфър Вийгънд - икономист от инвестиционната банка Салмън Смит Барни (Salomon Smith Barney), прогнозира, че Федералният резерв ще намали основните лихви с още 100 базови точки през следващите няколко месеца. Президентът на клона на щатската централна банка във Филаделфия Антъни Сантомеро пък заяви, че забавянето на икономическия растеж на САЩ е намалил инфлационния натиск и не се очаква прекомерен спад на потреблението.
В Европа са уверени, че фундаменталните икономически показатели ще осигурят солидна и трайна подкрепа за еврото. Видни публични личности - от главния икономист на ОИСР Игнацио Виско до члена на управителния съвет на Европейската централна банка Клаус Либшер, френския финансов министър Лоран Фабюс и немския му колега Ханс Айхел - продължават с оптимистичните си прогнози за еврото и за икономиката на еврозоната. Но Виско изрази известни опасения, че ако единната европейска валута стане по-скъпа от щатския долар, ще пострадат износителите от Евроленд. Междувременно европейските фундаментални показатели бяха сравнително добри. В Германия през ноември промишлените продажби се увеличиха с 9.9% в сравнение със същия период на миналата година. Италианският индустриален продукт скочи с 1% в сравнение с октомври и с 2.3% на годишна база. А в Холандия показателят отбеляза мощен ръст от 2.6% през ноември в сравнение с октомври.
Европейската централна банка запази основната лихва по репо сделките на 4.75 процента. Повечето експерти са на мнение, че до края на второто тримесечие на годината централните банкери няма да променят лихвените проценти по еврото.
Основен двигател на промените в обменните нива на основните валути отново беше японската йена. Тя поскъпна към европейските си конкуренти, но претърпя погром от щатския си съперник, падайки почти до 120 йени за долар. До голяма степен това се дължи на неубедително представящата се икономика на Япония, която е заплашена от стагнация. Твърде тревожно е положението и с местния фондов пазар - борсовият индекс NIKKEI се е обезценил с над 30% в сравнение с върховите си стойности от април 2000 година. Японските бизнесмени са доволни от съществуващите котировки на йената и твърдят, че диапазон на търговия 110-120 JPY/USD не заплашва местния бизнес. Но фундаменталните икономически индекси остават слаби. Например машиностроителните поръчки за частните предприемачи (без корабния и енергийния сектор) през ноември са намалели с 2.9% в сравнение с октомври. А те са главният индикатор за капиталовите инвестиции в частния сектор. Според депутата от управляващата партия Фумио Кишида, слабостта на японската валута показва намаляващото доверие в националната икономика.
У нас междубанковият валутен пазар беше активен. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 165 млн. г. марки с 27.4-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във