Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДОЛАРЪТ СЕ БОРИ МЪЖКИ ЗА ПРЕСТИЖА СИ

Щатският долар продължи да поевтинява за втора седмица поред, натискан от охлаждащия се икономически растеж на САЩ, от продължаващата почти месец неизвестност около изхода от президентските избори в страната и от нестабилния фондов пазар. Най-високи печалби от промененото положение на световния валутен лидер реализираха европейските му конкуренти от Евроленд, Швейцария и Великобритания. Йената пък се търгуваше предимно в диапазона 110-111 JPY/USD.


Най-голям интерес през седмицата предизвика изказването на шефа на Федералния резерв Алън Грийнспън пред американската Общност на банкерите в Ню Йорк. Той заяви, че икономиката на САЩ вече преминава към по-разумен баланс между търсенето и предлагането на стоки и услуги и забавянето й вече е факт. Въпреки че пазарът на свободна работна ръка продължава да е твърде сложен, последните данни за увеличения брой регистрирали се за помощи безработни подсказва, че и там условията се облекчават. Все пак Грийнспън предупреди, че борбата с инфлацията не е приключила и растящите цени на енергията се отразяват изключително неблагоприятно върху корпоративните печалби, което повишава кредитния риск. Той прикани банкерите да не затягат прекалено кранчето на кредитите в търсене на по-надеждни кредитополучатели. Духът на словото на Грийнспън навежда на мисълта, че на следващото си заседание на 19 декември Паричният комитет на Федералния резерв FOMC ще остави основните лихви по щатския долар без промяна, а до март следващата година може да започне и да ги намалява. Но речта на Грийнспън качи котировките на основните щатски индекси SP 500, DJIA и NASDAQ във вторник и повлия благотворно на европейските и японските книжа. Те обаче не успяха да запазят възходящата си посока и поеха надолу, след като мощни компании като Епъл Къмпютър, Моторола, Майкрософт и щатската Бенк ъф Америка обявиха, че очакват по-ниски от прогнозираните оперативни приходи и печалби за периода октомври-декември.


Икономическите новини в САЩ също не бяха особено позитивни. Ръстът на производителността на труда (без заетите в селското стопанство) през третото тримесечие на годината бе ревизиран на 3.3% годишно при първоначално обявени 3.8 процента. А разходите за единица труд са се увеличили с 2.9% - най-резкият им скок от второто тримесечие на 1999 г. насам. Индустриалният продукт за периода юли-септември също претърпя низходяща корекция. Промишлените поръчки през октомври пък са намалели с 3.3% в сравнение със септември. А последният доклад на Федералния резерв за текущото състояние на икономиката на САЩ, известен като Бежова книга (Beige book), констатира продължаващо охлаждане на растежа при стабилни цени на стоките и услугите, но съпроводено с растящи производствени разходи и недостиг на свободна работна ръка.


Все пак щатският долар още не е поставен на колене и се бори мъжки за възстановяване на престижа си. Неговите усилия се подкрепят от неубедителното представяне на европейските икономики и от споровете, съпровождащи срещата на върха в Ница.


През седмицата еврото на два пъти не успя да пробие психологическата бариера от 90 цента към щатския долар, нито да се настани трайно на цена от 99 йени. Принос за неуспеха му имат незадоволителните икономически показатели на еврозоната. В Германия промишлените поръчки през октомври се увеличиха с 3.1%, но индустриалният продукт намаля с 0.3% в сравнение със септември при очакване за 0.3-процентен ръст. Нивото на безработица в Евроленд през октомври е било 8.9 срещу 9% през септември. Но в Германия през ноември броят на безработните е намалял само с 15 хиляди души.


Швейцарският франк и английската лира следваха движенията на еврото спрямо щатския долар. Както се очакваше, Паричният комитет на Британската централна банка остави без промяна основната лихва на страната - 6 процента.


Япония вече има ново правителство с две доста силни личности на ключовите икономически позиции. Става дума за бившия премиер на страната Рютаро Хашимото, назначен сега за министър на административните реформи, и за финансовия министър Кийчи Миядзава, който заемаше същия пост и в предишното правителство на Йоширо Мори и бе заявил, че няма да участва в ремонтиран кабинет. Агенцията за икономическо планиране има нов генерален директор - Фукуширо Нукага. И тримата икономисти подчертаха необходимостта от данъчна реформа за намаляване на прекалено високия бюджетен дефицит на страната, но след постигането на стабилен растеж и силно вътрешно потребление - то обаче все още е само добро пожелание. Финансовите пазари ще очакват с интерес публикуването на поредния тримесечен доклад на японската централна банка за състоянието на японската икономика в началото на следващата седмица. Той ще послужи за отправна точка на бъдещата посока на движение на йената към основните й конкуренти. Валутни анализатори прогнозират, че през януари щатският долар ще се търгува в диапазона 111-112 йени.


У нас междубанковата валутна търговия беше много активна. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 188 млн. г. марки при 40-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във