Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДОЛАРЪТ РАЗВЯ БЯЛО ЗНАМЕ

Щатският долар пое надолу, след като архитектите на паричната политика в САЩ решиха да запазят 5.25% основната лихва на страната. Те дори се готвят да продължат този курс на въздържание до средата на идната година, уверени в умерения икономически растеж и намаляващия инфлационен натиск. Управителят на Федералния резерв Бен Бърнанки и неговите колеги се надяват да насочат щатското стопанство към кредитиране с по-ниски лихви, след като приключиха възходящия лихвен цикъл през юни. По оценка на икономисти от щатската инвестиционна банка Голдмън Сакс груп потенциалът за растеж на щатската икономика е около 3% годишно. Единственият хазартен елемент в пасторалната картина е, че сегашната лихва може да се окаже недостатъчно висока, за да ограничи инфлацията, още повече че базовият индекс на потребителските цени повече от две години стои над предпочитаните от централните банкери 2 процента.
Всичките 106 икономисти, анкетирани от финансовата информационна агенция Блумбърг, очакваха Федералният резерв да не променя лихвите на официалното си съвещание на 24-25 октомври. Още повече че жилищният сектор на страната продължава да изпраща сигнали за охлаждане - препродажбите на жилища в САЩ са намалели с 1.9% през септември, а цените на сделките са се понижили с 2.2% спрямо миналогодишните си равнища. Септемврийските продажби на нови жилища обаче неочаквано са се увеличили с 5.3%, докато средната им продажна цена е спаднала с 9.7% спрямо същия месец на 2005-а. Това навежда на мисълта, че различните инициативи на строителите, ниските лихви по ипотеките и падащите оценки ще предпазят жилищния пазар от срив. През миналия месец са се увеличили и заявките за стоки с дълготрайна употреба заради усиленото търсене на граждански самолети и бизнес съоръжения. Ръстът на показателя е 7.8% и е най-мощен за последните повече от шест години.
Доверието на германските бизнесмени в икономиката на страната изненадващо се е повишило през октомври за първи път за последните четири месеца. Индексът IFO, който следи нагласите на бизнесмените, е нараснал от 104.9 точки през септември на 105.3 през този месец. Анкетираните от финансовата информационна агенция Блумбърг икономисти очакваха показателят да се понижи до 104.5 пункта. Същевременно индексът на доверие на германските потребители е достигнал през октомври най-високата си стойност от ноември 2001-ва насам. Показателят, изчисляван от компанията за пазарни проучвания GfK, се е повишил от 8.9 точки през миналия месец на 9.2 през този.
Миналата седмица правителството на германския канцлер Ангела Меркел увеличи прогнозата си за икономическия растеж на страната през идната година на 1.4% с мотив, че разходите за индивидуално потребление и за машини и съоръжения все повече стимулират стопанството. А 24-процентният спад на цените на течните горива ще помогне на мениджърите и на индивидуалните потребители да се справят с по-високите лихви на общността и с плановете на кабинета да увеличи ДДС през идната година.
Индексът на доверие на френските бизнесмени също се е увеличил неочаквано през октомври - от 106 на 108 точки, при прогнози на икономистите, че той ще да остане без промяна. Потреблението на френските домакинства през септември обаче е спаднало с 2.7% спрямо август, което е най-рязкото му понижение за последните повече от десет години. Спадът показва, че икономическият ръст в третото по големина стопанство на Европа е достигнал своя връх през първото полугодие.
В Италия доверието на бизнеса през октомври се е задържало близко до максималната за последните четири месеца стойност. Показателят, следящ нагласите на италианските бизнесмени, е бил 97.1 точки срещу 97.3 през миналия месец. Индексът на доверие на италианските домакинства обаче се е понижил от 110.1 пункта през август на 108.6 през септември заради опасенията, че по-високите данъци, заложени в проектобюджета на правителството, и растящите лихви в еврозоната ще оставят хората с по-малко пари за харчене.
Япония е готова при необходимост да се намеси и да коригира валутния курс на йената, обеща в началото на седмицата финансовият министър на страната Коджи Оми. Той смята, че е важно обменните нива да се движат стабилно съобразно фундаменталните показатели на стопанствата. Оми обеща също, че правителството ще се старае да държи номинала на продажбите на нови облигации под 30 трлн. йени годишно от началото на идната фискална година, която започва на 1 април 2007-а.
Търговският излишък на Япония най-неочаквано се е увеличил през септември, показа доклад на кабинета на страната. Той е нараснал с 6.9% в сравнение със същия месец на миналата година и е достигнал 1.01 трлн. йени (8.5 млрд. щ. долара). Нарастващият излишък означава, че вносителите се нуждаят от по-малко щатски долари за плащане по импорта.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше умерено активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 322 млн. евро (630 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 7% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във