Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Доларът разтърси рамене

Щатският долар компенсира напълно  в началото на седмицата  загубеното през 2018-а и  продължи да поскъпва към всичките си конкуренти от Г-10. На 9 май доларовият индекс се изкачи до 93.303 пункта - най-силната стойност от декември 2017-а. Еврото пък падна до 1.1823 щ. долара - най-слабата му котировка за последните 20 седмици, но в късната следобедна европейска търговия компенсира част от загубите и се качи до 1.1880 щ. долара. Доходността на десетгодишните щатски облигации пък се върна отново над 3% годишно.

Подновената атака на зелените пари се случи след решението на щатския президент Доналд Тръмп да извади страната си от ядреното споразумение за Иран, подписано през 2015-а от предшественика му Барак Обама, и да възобнови санкциите срещу Техеран. Предупреждението на Тръмп към купувачите на ирански суров петрол да прекратят да пазаруват добитата в Иран суровина  пък изстреля цените на черното злато сорт "Брент" до почти 77 щ. долара за барел - 14% ръст от началото на годината насам.

Валутните движения бяха инспирирани по-скоро от повсеместната сила на зелените пари, а не от стремежа към спасителни убежища, защото и традиционните в подобни случаи тихи пристани - японската йена и швейцарският франк, също поевтиняха. В късната следобедна търговия на 9 май котировките бяха 109.72 йени за един щатски  долар и 1.0025 шв. франка за долар.

Американският долар черпи свежи сили от силните фундаментални показатели на националното стопанство и от неубедителните данни за еврозоната.

По информация на щатското министерство на труда през март чакащите да бъдат попълнени свободни работни места са скочили до рекордните 6.55 млн. срещу 6.08 през февруари - почти колкото са и безработните. Същевременно 3.34 млн. американци са напуснали работа с надеждата да намерят нещо по-добро. Работодателите пък са увеличили трудовите възнаграждения през април и са свалили безработицата до 3.9% - най-ниската стойност от декември 2000-а. Силните данни качиха привържениците на още три или четири лихвени повишения в Щатите през тази година от 68.4% през април на 82.2% през май.

От другата страна на Атлантика новите фабрични поръчки в Германия са намалели неочаквано през март за трети пореден месец, а оптимизмът на бизнеса е отслабнал. Индустриалният продукт обаче се е повишил с 1% при очакван ръст от 0.8%, а на годишна база увеличението е 3.2 процента. Като цяло германското стопанство запазва добрата си форма и икономисти очакват съживяване на растежа през второто тримесечие и лек спад през третото. Рискът от търговския протекционизъм обаче остава. Мартенският износ от Германия се е увеличил с 1.7% - малко по-слабо от прогнозите на експертите, а вносът неочаквано е спаднал с 0.9 процента. Търговският излишък със САЩ, който не дава покой на Тръмп, пък се е разширил до 25.2 млрд. евро срещу 18.5 млрд. евро през февруари.

Според публикуван на 7 май експертен анализ, в който като база са сравнение е използвано еврото, валутните курсове евро/турска лира, евро/йена и евро/шв. франк имат възходящ потенциал, ако цената на суровия петрол сорт "Брент" се повиши до 80-85 щ. долара за барел в резултат на санкциите срещу Иран. Причината, според анализатора на "Данске банк" - Йенс Педерсен, който следи чувствителността на валутите към петролните котировки, е в далеч по-високия риск  лирата, йената и франкът да поевтинеят при ограничаване на иранските доставки. Докато канадският долар, норвежката крона и руската рубла са сред най-вероятните печеливши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във