Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доларът продължава да се обезценява след новините за COVID ваксините

Aмepиĸaнcĸият дoлap продължава да се oбeзцeнявa cпpямo ocнoвнитe cвeтoвни вaлyти. Причината е повишеният апетит за риск на валутните пазари, предизвикан от новините за две сигурни ваксини срещу коронавируса и възможността за по-ранен от очаквания старт на масовото ваксиниране в САЩ.

Курсът на еврото се повиши с 0.29% до 1.1874 щатски долара, в сравнение с 1.1841 долара при затваряне на валутния пазара предния ден. Стойността на американската валута спрямо японската йена спадна с 0.16% до 104.370 йени, потвърждавайки низходящия си тренд, започнал в края на миналата седмица.

Британският паунд прибави 0.33% до 1.3367 щатски долара, а заради подновените преговори между ЕС и Великобритания валутата на Обединеното кралство нарасна с 0.03% до 1.1263 евро, повиши се с 0.11% до 139.440 йени и прибави 0.02% до 1.2171 швейцарски франка за един паунд.

Спрямо австралийския, новозеландския и канадския долари, щатската валута загуби съответно: 1.0% до 1.3581 австралийски долари, минус 0.68% до 1.9108 новозеландски долари и минус 0.12% до 1.7400 канадски долари. 

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), загуби днес 0.1%.

Допълнителен натиск върху американската валута оказва и съобщението, че може да започнат официалните процедурите за прехвърляне на властта от действащия на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

В понеделник стана известно, че вече е готова втора ваксина, разработена от британската компания AstraZeneca и Оксфордския университет. Тя е показала средна ефективност от 70% въз основа на резултатите от междинни изпитания във Великобритания и Бразилия. В същото време една от тестваните групи ваксини е дала значително по-висока ефективност, около 90 на сто.

В края на миналата седмица пък американската компания Pfizer и германската биотехнологимна BioNTech подаде искане за спешно разрешение за масова употреба на разработената от тях ваксина срещу COVID-19. Ръководителят на американската правителствена програма за ваксиниране Монсеф Слоухи заяви, че масовото ваксиниране в САЩ може да започне още на 11-12 декември.

Междувременно Администрацията за общи услуги (GSA) информира официално Джо Байдън, че има готовност да започне прехвърлянето на властта от действащия към новоизбрания президент. Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е препоръчал на шефа на GSA Емили Мърфи да направи "всичко необходимо" съгласно "първоначалните протоколи" за прехвърляне на властта на Байдън. В същото време Тръмп отбеляза, че борбата на неговия екип за резултатите от изборите в САЩ продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във