Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Доларът продължава да отслабва

Еврото се изкачи за кратко над 1.18 щ. долара, а японската валута преодоля техническата бариера от 105 йени за един щатски долар и в късните вечерни часове на 29 юли се търгуваше срещу 104.80 йени за долар. Това се случи, след като паричните стратези на американската централна банка обявиха решението си да запазят досегашната монетарна стратегия и да използват всичките си инструменти в подкрепа на щатското стопанство, което се възстановява твърде колебливо от пандемията от COVID-19. 

Паричният комитет на Федералния резерв проведе на 28 и 29 юли третото си официално съвещание от началото на пандемията от COVID-19 и гласува единодушно лихвата по федералните фондове да остане в диапазона от нула до 0.25 процента.Реши още  и да продължи да увеличава вложенията в държавни облигации, и в обезпечени с ипотеки книжа "поне със сегашната скорост" и през идните месеци, с други думи - да инвестира месечно по 80 млрд. долара в ДЦК плюс по 40 млрд. долара в други активи.  

В отделно изявление на 29 юли американската централна банка съобщи, че ще удължи до 31 март 2021-а действието на доларовите си суапови линии и временните репо-споразумения за чуждестранни и интернационални монетарни власти, за да гарантира пазарната ликвидност.

Инвеститорите очакваха от Федералния резерв по-категорични и по-ясни насоки за бъдещите стимули и схеми в подкрепа на щатското стопанство, което вероятно ще се случи на следващото редовно съвещание на банкерите през септември. Все пак, изненади нямаше. А и изявлението на Федералния резерв обвързва директно икономическото възстановяване с ликвидирането на здравната криза, което поне на този етап изглежда доста проблематично.  

Оттук нататък валутните експерти са по-склонни да заложат на по-нататъшно отслабване на зелените пари и на поскъпване на спасителните убежища - йена и швейцарски франк, и в по-малка степен - на еврото. 

През седмицата стана ясно, че германските бизнесмени са все по-уверени, че правителствената подкрепа у дома и безпрецедентният фискален план на еврозоната ще подкрепят потреблението и ще доведат до икономическо възстановяване към края на годината. Индексът, следящ очакванията на компаниите, които анализира местният икономически институт IFO, се е повишил през юли до 97 пункта срещу ревизираните 91.6 през юни. Това е най-силният резултат от края на 2018-а. Директорът на IFO - Клеменс Фюст не е изненадан от подобрените показатели, защото "те тръгват от много ниско равнище". Запазва се и високата степен на несигурност,а  фирмите все още не са склонни да увеличават персонала си. 

Налице са сериозни надежди, че стопанството на еврозоната ще се възстанови по-енергично от кризата от щатското заради различните реакции на коронавируса от двете страни на Атлантика. Особено важно за стабилното възстановяване е увереността, че заразата е под контрол и частичният успех на Стария континент може да окуражи купувачите да харчат и на бизнеса - да инвестира, което ще подкрепи допълнително търсенето и растежа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във