Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДОЛАРЪТ ПРЕОДОЛЯ НОВА БАРИЕРА

Щатският долар продължи да печели по точки спрямо основните си международни валутни конкуренти заради предвижданията на пазарните играчи, че американското стопанство ще изпревари по растеж икономиката на еврозоната. Тези очаквания, както и същественият спад на котировките на суровия петрол, карат инвеститорите да залагат на зелените пари вместо на валутите на другите държави. В края на седмицата американските пари преодоляха поредната психологическа бариера от 1.44 долара за едно евро и се устремиха към 1.43 долара за евро.
Фабричните заявки в САЩ през юли са се увеличили с 1.3% след 2.1% ръст през юни. Това е пети пореден месец на подем на показателя, като последните му понижения бяха през януари и февруари. Цифрите потвърждават растящото задгранично търсене на произведените от щатските компании стоки. По оценка на икономисти търговията е една от малкото светли области на американското стопанство. Но с течение на времето по-силният долар и забавянето на икономиките на страните от Г-7 ще помрачи и този пейзаж. Без поръчките на транспортни съоръжения, които по правило се колебаят много силно, юлските заявки са се повишили с 1 процент. Фабричните складови запаси през юли са били с 0.5% по-високи от юнските с превес на металите и машините.
Промишленият сектор обаче се е свил през август за първи път за последните три месеца, защото компаниите ограничават производството и съкращават работни места, за да компенсират линеещото индивидуално потребление. Индексът на производствена активност ISM се е понижил от 50 пункта през юли на 49.9 през миналия месец. Всички стойности под 50 точки са белег за охлаждане в сектора. Рязък спад с 0.6% е констатиран и в строителните разходи през юли в сравнение с юни заради намаляващия брой строежи на електроцентрали и фабрики. Проектите за частни жилищни сгради пък са паднали с 2.3% до най-ниския си размер от март 2001-ва насам, когато Съединените щати навлязоха в последната си официално обявена рецесия.
Търговският дефицит на Америка се е свил до 376.6 млрд. долара през второто тримесечие на 2008-а, което е и най-ниската му стойност за последните осем години. Без приноса на търговията БВП на страната в периода април-юни щеше да нарасне едва с 0.2%, а не с обявените 3.3% на годишна база.
Щатските компании са елиминирали 33 хил. работни места, показва частно проучване, базирано на данни за наетите по трудов договор американци. А в регионалния си обзор, познат под името бежова книга, Федералният резерв констатира забавяне на бизнеса на почти цялата територия на САЩ. Същевременно новите молби за обезщетения при безработица са достигнали 444 хил. към 30 август, а броят на американците, които продължават да получават помощи, се е увеличил на 3.435 милиона.
За разлика от промишлеността, секторът на услугите, който има принос за почти 90% от БВП на САЩ, изпраща положителни сигнали. Индексът ISM, следящ активността в този сектор, се е повишил до 50.6 пункта през август. Докато икономисти очакваха той да остане без промяна спрямо юлското си равнище от 49.5 точки. По-силната цифра се обяснява с продължаващия положителен ефект от данъчните отстъпки на американската администрация, предназначени да стимулират стопанството, както и с падащите цени на суровините от юли насам.
Еврозоната
отчете изненадващ спад с 0.4% на продажбите на дребно през юли, след като през второто тримесечие БВП на общността се понижи с 0.2% спрямо периода януари-март - първото му намаление на тримесечна база, откакто през 1995-а започва да се води подобна статистика.
В Германия продажбите на дребно през юли са намалели за втори пореден месец, защото свиващата се икономика отказва домакинствата от големи разходи. Коригираният съобразно инфлацията и сезонните промени показател е паднал с 1.5% спрямо юни, обяви федералната статистическа служба на страната на 1 септември. По оценка на министъра на икономиката Михаел Глос германското стопанство е изложено на сериозен икономически стрес-тест. Според него частното потребление е ахилесовата пета на това изпитание.
Европейската централна банка остави без промяна - на досегашните 4.25%, основната лихва на еврозоната. По този начин ръководството й доказа настойчиво повтаряните през последните месеци твърдения, че основната му грижа е да държи под контрол инфлацията. Все пак управителят на ЕЦБ Жан-Клод Трише призна, че районът преминава през епизод на слаба активност и преобладава низходящият риск за растежа. Което за шести пореден ден натисна надолу еврото. Лихвеното решение на ЕЦБ бе прогнозирано от 52 от общо 53 анализатори, анкетирани от финансовата информационна агенция Блумбърг.
Трише коментира също, че централната банка ще начислява по-високи лихви на финансовите институции по някои залози, които те оставят, за да ползват средства, разпределяни чрез операциите на ЕЦБ на паричните пазари. Причината за промяната е безпокойството на централните банкери, че финансово-кредитните институции могат да вкарват рискови активи в пакетите от ценни книжа, които дават като гаранция за ползването на по-евтин от пазарния кредитен ресурс. Трише изрази надежда, че затягането на правилата ще има положителен ефект и ще допринесе за по-висока активност на пазара.
Специалисти по технически анализ прогнозират по-нататъшно поевтиняване на еврото, защото средната цена на валутата за последните 200 дни вече е започнала да пада. Първото ниво на подкрепа към щатската парична единица е 1.4360 щ. долара за едно евро.
По примера на колежката си от еврозоната и
Бенк ъф Инглънд
не промени основната лихва на Острова на редовното съвещание на паричния си комитет на 4 септември и я остави на досегашните 5 процента. Все пак пазарът на английски ДЦК оценява вероятност от понижение на лихвения процент до края на годината. Което пък някои анализатори смятат за преждевременно. Особено на фона на ширещите се очаквания, че индексът на потребителските цени във Великобритания ще надхвърли 5% годишно. И управителят на Бенк ъф Инглънд Мървин Кинг ще трябва да пише обяснения до финансовия министър защо няма успех в борбата с растящите цени и защо годишната инфлация надвишава в пъти заложения от централната банка годишен таван от 2 процента. Подобно писмо Кинг написа миналата година през юни при подобни обстоятелства, като банкови експерти очакват още няколко такива писмени документа до края на 2008-а.
Преди поредните официални сбирки на управителните тела на ЕЦБ и на Бенк ъф Инглънд ОИСР посъветва водещите световни централни банки да запазят досегашните си лихви докато полагат усилия да балансират силната инфлация и слабия икономически растеж. В публикуван на 2 септември доклад базираната в Париж групировка прогнозира слаба активност до края на годината в резултат на трусовете на финансовите пазари, спада на жилищните сектори на основни световни стопанства и високите цени на суровините. Очакванията на експертите на организацията, извлечени от статистическите й модели, са за 1.4% ръст на БВП на Г-7 през тази година, като стопанството на САЩ ще нарасне с 1.8%, на еврозоната - с 1.2%, и на Япония - с 1.3 процента. Според модела на ОИСР английската икономика вероятно няма да изпадне в рецесия и по-скоро БВП ще се свие на годишна база през третото и четвъртото тримесечие на 2008-а, а годишният растеж ще достигне 1.2 процента. Групировката не е толкова сигурна за перспективите пред еврозоната, Япония и Канада, макар че за всяка от страните се очаква да избегнат рецесия.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше изключително активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 2251 млн. евро (4403 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха едва 1% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във