Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доларът поскъпна до 14-годишен връх

Щатският долар поскъпна днес до нов близо 14-годишен връх, подкрепен от позитивни коментари на шефа на Фед Джанет Йелън за състоянието на трудовия пазар в САЩ. В същото време йената се понижи с близо 1%, след като Японската централна банка запази прекалено агресивната си парична и лихвена политика, игнорирайки рязката обезценка на местната валута, докато еврото падна към най-ниско ниво от декември 2002-а година, следвайки смъртоносните терористични атаки в Берлин и Анкара.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нарасна с 0,5%, достигайки най-високо ниво от януари 2003-а година от 103,65 пункта. Подкрепа за подновеното възходящо движение на "зелените пари" оказа вчерашно изказване на управителя на Фед Джанет Йелън в което тя направи позитивна оценка на състоянието на американския трудов пазар.

Говорейки пред Университета в Балтимор, г-жа Йелън отбеляза, че настоящото ниво на безработица от 4,6% е близо до това от преди последната рецесия. Тя също така каза, че растежът на заплатите набира скорост и че икономическият подем най-накрая е допринесъл за нарастване на стандарта на живот. Тези нейните коментари потвърдиха пазарните очаквания за по-агресивно темпо на повишение на лихвите от страна на Фед през 2017-а година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във