Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДОЛАРЪТ ПОЕВТИНЯ ВЪПРЕКИ О'НИЙЛ

Щатският долар поевтиня към всичките си основни конкуренти въпреки сърцатата защита на финансовия министър на САЩ Пол О'Нийл. В поредица от изявления за медиите той заяви, че съзира голям потенциал за растеж на щатската икономика, който следващата година ще надхвърли 3 процента. Коментарите му се появиха непосредствено след публикуваната серия от слаби фундаментални показатели, сочещи продължаващо намаление на промишлената активност, на вноса и на корпоративните печалби, съпроводени със серия съкращения на работни места в САЩ. В интервю за английския финансов всекидневник Файненшъл Таймс О'Нийл обясни силата на долара с високата производителност на щатските компании. Той дори провокира всички останали финансови министри, централни банкери, икономисти и бизнесмени от целия свят, които от няколко месеца се оплакват, че щатската валута е надценена. Кое ви дава основание да твърдите, че доларът е прекалено скъп? - запита О'Нийл. - В сравнение с какво? Кое е онова нещо, което вие знаете, а пазарът не?
Според О'Нийл слабостта на еврото се дължи на структурни проблеми. Щатският политик предрече по-добро бъдеще на световната икономика и добави, че Групата на седемте най-развити държави проучва най-ефикасните пътища за изчистване на стопанствата си от структурните пречки пред по-високия икономически растеж.
Според оценката на експерти, изявите на О'Нийл са били най-силната напоследък защита на зелените пари, които се търгуват на нива, близки до максимума си отпреди шестнадесет години. Тя показва недвусмислено, че управляващите в САЩ няма да отстъпят от водената досега политика на силен долар.
След финансовия министър дойде ред и на управителя на Федералния резерв Алън Грийнспън, който на 24 юли представи редовния си отчет пред банковата комисия на Сената. Той повтори повечето от анализите и заключенията, направени пред икономическата комисия на Конгреса миналата седмица. Банкерът отчете, че въпреки високото доверие на потребителите в икономиката на САЩ, това на бизнесмените намалява и отново заяви твърдото намерение на щатската централна банка да намали основните лихви на страната за седми път, ако икономическата несигурност и слабост продължат. Според пазарни анализатори, в котировките на паричните и дълговите инструменти вече е заложено ново понижение на лихвите с 0.25% на следващото съвещание на паричния комитет на Федералния резерв през август. Експертите не изключват през октомври банкерите пак да понижат основните лихви на САЩ.
Въпреки словесните интервенции, пазарните играчи предпочетоха да се доверят на собствените си преценки, на умерения песимизъм на Грийнспън и да проследят поредния набор от данни за икономиката на САЩ. Поръчките на стоки с дълготрайна употреба през юни са намалели с 2% в сравнение с май - далеч по-голям от очаквания 0.5-процентен спад. Това означава, че щатският промишлен сектор продължава да отслабва. Индексът, отчитащ разходите за работна сила, през второто тримесечие се е увеличил с 0.9% в сравнение с първото и с 3.9% в сравнение със същия период на миналата година. Цифрата е малко под прогнозите на икономистите и се дължи на свиващия се пазар на труда и намаляващите възможности на работниците да искат по-високи възнаграждения от работодателите.
Така под влияние на растящите опасения за щатската икономика, неубедителното представяне на борсовите индекси и пробива на важни технически нива щатската валута поевтиня към европейските си конкуренти и към японската йена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във