Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Доларът отново владее положението

След като "прелетяха" през диапазона от 1.12 щ. долара в края на миналата седмица - до 1.1495 щ. долара за едно евро на 9 март, зелените пари отново тръгнаха нагоре и на 11 март поскъпнаха до 1.1250 долара за едно евро. В нормални условия това би могло да се приеме за обикновена пазарна корекция и като необходимост за насищане на бързо обходения "маршрут". Още повече, че той е извън рамките на търговия на валутната двойка от началото на годината след пробива на техническото ниво на съпротива на еврото от 1.1239 щ. долара за едно евро. В момента обаче времената са повече от стресови - от една страна заради настъплението на заразата от COVID-19, а от друга - заради нелепата война на петролния фронт, определяна от мнозина анализатори като абсолютно безотговорна.

Пазарите са нервни и царуващата доскоро летаргия и анемични колебания се трансформираха в скокообразни движения за почти всички класове финансови инструменти, в бягство от риска и пренасочване към спасителните валутни убежища, с предпочитание към японската йена и швейцарския франк. Инвеститорите пък следят най-зорко какви мерки ще предприемат властите за туширане на напрежението и за компенсиране на част от пораженията от коронавируса върху световното и върху националните стопанства, които вече никой не омаловажава, а щетите се оценяват за момента на над 2 трлн. долара.

В този смисъл огласените  от Белия дом  в късните вечерни часове на 11 март  действия са направо беззъби на фона на пакета от стимули, приет часове преди това  от английския кабинет.

На първо място, Доналд Тръмп забрани пътуванията между САЩ и Европа за 30 дни, като обясни в "Туитър", че се спират хората, а не стоките, така че да не бъде засегнат търговския обмен. На второ място, президентът е инструктирал финансовото министерство да отсрочва данъчните вноски без наказателни лихви или глоби за някои индивиди и бизнес, пострадали от заболяването, за което се осигуряват над 200 млрд. щ. долара. На трето място, Администрацията за дребния бизнес е получила разпореждане да предоставя капитали и ликвидност на засегнатите от коронавируса фирми като отпуска нисколихвени заеми на дребните дружества в засегнатите щати и територии. За тази цел са заделени 50 млрд. долара. 

Пазарната реакция към съобщението на Белия дом, особено на забраната за пътуванията, бе започналата нова активна разпродажба на акциите, като индексът DJIA загуби почти 1500 базови пункта от пазарната си оценка и премина в низходяща посока на търговия. Суровият петрол отново пое надолу, като допълнителен натиск оказа решението на ОАЕ да се включат в петролната война като започне  да помпа   максимално възможните количества черно злато. Засили се притокът на капитали към йената и към швейцарския франк. Британският паунд отслабна до 1.28 долара в сутрешната търговия на 12 март, а щатската валута поскъпна до 1.1260 щ. долара за едно евро.

Очевидно, инвеститорите не са удовлетворени от мерките на Овалния кабинет и остават с убеждението, че Вашингтон върви след събитията в отговора си на заразата, а Тръмп не е онзи пълководец,  който всички са искали да видят. Всъщност, той започва да губи най-мощното си електорално оръжие преди президентските избори през есента - силният фондов пазар.

Анализаторите пък се опасяват, че коронавирусът ще поднови валутните войни заради асиметричното поскъпване на сигурните активи за сметка на всички останали. Централните банки със сигурност ще продължат да наводняват пазарите с пари в подкрепа на националните стопанства, с което на практика ще създадат благоприятна среда за поредния дългов колапс. Или, както предупреди председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард, COVID-19 ще ни върне към световната финансова криза от 2008-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във