Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Доларът отново се сбори с конкурентите

Световните пазари, хванати в капана на търговския конфликт между Белия дом и Пекин, понесоха поредния шок, след като щатският президент Доналд Тръмп огласи плановете си да наложи мита на китайски внос за нови 200 млрд. щ. долара. Съвсем логично, най-високи дивиденти от тази новина спечелиха зелените пари, които на 11 юли поскъпнаха към всичките си основни конкуренти. Докато реакцията на другите традиционни убежища при кризи беше смесена: щатските ДЦК и повечето европейски облигации се повишиха, а златото, японската йена и швейцарският франк омекнаха.

Паричните стратези на Европейската централна банка са разделени по въпроса кога да се случи първото лихвено увеличение в еврозоната. Запознати с въпроса източници са споделили с журналисти на агенция "Ройтерс", че част от банкерите искат лихвите да се качат през юли 2019-а. Докато други държат това да стане през есента на следващата година.

Всъщност  водещи представители на ЕЦБ демонстрираха завидна активност през седмицата. Банковият председател Марио Драги заяви храбро пред Европейския парламент на 9 юли, че институцията може да оттегли паричните стимули за стопанството на общността въпреки ескалиращия търговски спор между САЩ и останалия свят. Същевременно  Драги призова регионалните правителства да дадат личен пример, като се противопоставят на протекционизма, който е основната заплаха за икономическия подем на еврозоната. Банкерът каза, че "във времена на засилваща се световна несигурност е по-важно от всякога Европа да остане единна". С което де факто подкрепи коментарите на члена на изпълнителния бард на ЕЦБ - Беноа Кьоре, че банката е наясно с рисковете, произтичащи от търговското напрежение, което рязко ескалира, но паричната й политика върши добра работа. 

ЕЦБ ще прекрати програмата си за парично поощрение на стопанството на еврозоната до края на годината, но обещава да запази доста стимули, като инвестира повторно средствата от дълговете на падеж. Според  Драги това ще е възможност и за Гърция да включи свои облигации сред "напазаруваните" от ЕЦБ, стига да се откаже от някои претенции. Ще припомним, че южната ни съседка е изключена от програмата за покупка на активи от старта й през март 2015-а.

Засега е трудно да се прогнозира какъв ще е ефектът от противоборството между Вашингтон и Пекин. Водещи световни експерти от бранша обаче предупреждават, че най-лошото тепърва предстои, след като по сметки на агенция "Блумбърг" конфликтът досега е помогнал да бъдат заличени 2 трлн. щ. долара от пазарната оценка на световните фондови борси. Инвеститорът ветеран Марк Мобиус вещае нов 10-процентен спад на цените на акциите на развиващите се пазари и световна финансова криза - резултат от връщането към нормалната парична политика след периода на евтини пари.

А главният изпълнителен директор на Световната банка - Кристалина Георгиева, предупреди в интервю за телевизия "Блумбърг" в Сингапур на 9 юли, че световният дълг става все по-голям проблем в условията на затягане на паричното предлагане. Георгиева посочи, че след десетилетие на ниски лихвени проценти корпоративният и публичният дълг на много места по света се е раздул до огромните 164 трлн. щ. долара.

Общият размер на световната задлъжнялост, включително на домакинствата, към края на 2017-а е достигнала 237 трлн. щ. долара - с над 70 трлн. долара повече, отколкото преди десет години, по данни на Института за международни финанси. Затова, според Георгиева, държавите трябва да преценят прецизно дали могат да си позволят проектите, които искат да изпълнят, включително и инфраструктурните, в условията на все още ниски лихви. Българката напомни за проблема на "белия слон" (скъпо удоволствие, което е неприемливо или безполезно) и увери, че Световната банка работи усилено по привличането на инвеститори от частния сектор за "маркови финансови проекти".

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше сравнително активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2075 млн. евро (4057 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.2% дял от купената и продадена валута.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във