Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доларът отново опроверга опонентите си

След краткотрайно поевтиняване до около 1.20 щ. долара за едно евро непосредствено след края на съвещанието на паричния комитет на Федералния резерв на 17 март, зелените пари бързо се съвзеха и провалиха залозите на противниците си. Основната причина се крие в поредната възходяща атака на доходността на американските държавни дългови книжа, която вещае още печалби за американската валута. 

 

Ден след като шефът на Федералния резерв - Джеръм Пауъл - обяви, че екипът му продължава с политиката на почти нулеви лихви и на покупки на активи в подкрепа на националното стопанство, с което натисна надолу щатския долар, той отново поскъпва към повечето си световни конкуренти. Доходността на 10-годишните щатски облигации се изкачи до 1.75% и приключи търговската си сесия на 18 март на 1.70%, увеличавайки предимството си по отношение на основните глобални партньори. Допълнителна подкрепа идва от ударната имунизация на американското население и от утвърдения щедър пакет от фискални стимули за 1.9 трлн. долара, които засилват очакванията за по-бърз икономически растеж. 

Стабилността на зелените пари

продължава да поразява мнозинството анализатори,

които прогнозираха залеза им през тази година.

Вместо да пресуши търсенето на американската валута, раздутият от стимулите бюджетен дефицит на САЩ на практика й помага, защото качва доходността на държавните дългови книжа и разширява маржа им с облигациите на другите държави. Нежеланието на Федералния резерв да охлади щурма им пък насърчава залозите за по-висока годишна възвръщаемост на американските ДЦК и обезкуражава онези, които очакват долара да падне.

Валутният стратег на "Ай Ен Джи" - Крис Търнър, продължава да поддържа мнението си, че зелените пари ще отслабнат. Наблюдаваните почти неконтролируеми продажби на щатски облигации обаче вероятно ще забавят този спад, защото по-високата доходност на дълга налага преоценка на рисковите активи. Търнър коментира, че "бездействието на Федералния резерв по отношение на възвръщаемостта на дълга оставя незащитени дългосрочните книжа и пазарът няма търпение да узнае кога доходността на десетгодишните щатски облигации ще достигне 2 процента".

Валутните стратези

остават разделени по отношение на перспективата на зелените пари.

И макар че опонентите им бяха хванати натясно, а пенсионните дружества, застрахователите и взаимните фондове орязаха рекорден брой къси доларови позиции през миналата седмица, новите сделки на търговците продължават да са в полза на очакванията за доларова слабост. 

За някои експерти от бранша основният въпрос е дали мениджърите на чуждестранни активи ще се вгледат в САЩ и ще отчетат, че страната де факто обезценява дълга си. Или пък доходността на американските ДЦК ще продължи да се катери и ще съблазни тези интернационални инвеститори. Федералният резерв се ползва с достатъчно доверие, за да насърчи втората опция, което до края на 2021 г. би свалило курса на единната европейска валута към американската от 1.19 щ. долара до 1.15 щ. долара за едно евро. 

Доходността на облигациите расте в световен мащаб, като спредът на американските книжа с 5 до 30 години срокове до падежа се колебае около 161 базови пункта в очакване на по-висока инфлация. За сравнение, кривата на германския дълг със същата срочност е грубо 90 точки. 

Въпреки силата на зелените пари обаче все още се наблюдава

засилен апетит към отбрани "суровинни" парични единици.

Такова е заключението на госпожа Кристен Маклиъд - един от двамата ръководители на поделението за глобални валутни продажби на "Барклейз". Дамата очаква австралийският долар, канадският долар и норвежката крона да поскъпнат спрямо американския долар. Докато по-ниско доходните им конкуренти, каквито са еврото и японската йена, "вероятно ще се представят по-слабо в средносрочен план предвид разширяващите се лихвени диференциали".

За Вирадж Пател - глобален макростратег във "Ванда рисърч" - по-големите лихвени диференциали между САЩ и еврозоната могат да доведат до закриване на залозите в полза на еврото. На 18 март в "Туитър" той коментира, че при последните три големи обрата на нагласите на играчите между 40% и 50% от общия дял на закритите позиции са били осъществени през първите три месеци на съответната година. Според него първата "спирачка" за двойката евро/долар е между 1.1700 и 1.1750 долара при първоначалното преструктуриране на позициите. 

Силният долар

продължава да оказва натиск

върху развиващите се пазари: 15 от общо 24 от следените от "Блумбърг" валути са понесли загуби на 18 март. Очакванията са колебанията на щатските лихвени проценти да се задържат високи, което е лоша новина за паричните единици на развиващия се свят.

Остава и въпросът как ще реагират на по-силната икономика американските парични стратези; икономистите не изключват по-ранно повишение на лихвените проценти. 

В ранната сутрешна търговия на 19 март американската валута се разменяше срещу 1.1920 долара за едно евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във