Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доларът остава дразнещо силен

Инвеститорите вече осъзнават реалната опасност от това   щатските власти да  се опитат да отслабят националната си валута. Този "уклон" се прокрадна още в началото на президентския мандат на Доналд Тръмп, въпреки коментарите му в полза на силния долар. Две години и половина по-късно картината е коренно различна. И след търговските войни срещу целия свят, които стопанинът на Белия дом започна от "Туитър", той се зае и с валутна агитация за по-слаб долар. Което означава, че потенциалните интервенции също могат да бъдат обявени  чрез социалните медии.

Зелените пари са в близост до най-високата си за последните няколко десетилетия стойност на търговско претеглена база. И  Тръмп е бесен, защото това саботира реформите му и обезсмисля търговските войни за конкурентното  господство на страната. Което повишава градуса на реториката му, а маса валутни анализатори вече обясняват как биха действали  интервенциите.

Историята на последните няколко години беше пренаписана или поне обилно "преговорена". Съветникът на PIMCO за глобалната икономика - Йоахим Фелс  смята, че първата фаза на сегашната "студена валутна война" е започнала през 2013-а, когато "Бенк ъф Джъпен" е започнала да налива пари в националното си стопанство чрез различните си програми за облекчаване на паричната политика. Година по-късно в студената война се е включила и Европейската централна банка, въвеждайки отрицателни лихви по депозитите и няколко кръга на програми за покупка на активи, включително на частния сектор. Целта на тези инициативи изобщо не е била обезценяването на съответните валути, макар че днес е много лесно нещата да се представят именно по този начин. Съветниците на Тръмп пък безцеремонно представят САЩ като "губеща" страна. 

Горе долу в тази поредност  се развива и словесната интервенция на Вашингтон. Президентът обвинява всички - от еврозоната до Пекин, че умишлено отслабват паричните си единици, за да направят американския износ неконкурентен. В допълнение оказва натиск на Федералния резерв да понижи лихвените проценти, което би могло да понижи пазарната оценка на долара. Словесните интервенции вършат работа, защото държат нащрек валутните играчи и не им разрешават "да си развяват байрака".

Същинските интервенции обаче са доста по-трудно осъществими или поне не могат да се правят "между два туита". Щатският финансов министър Стивън Мнучин заяви, че засега няма промяна на доларовата политика на страната, но в бъдеще това може да се промени. Думите бяха изречени в отговор на въпрос на журналист от агенция "Блумбърг" в кулоарите на конференцията на финансовите министри и централните банкери от Г-7 във Франция на 17 и 18 юли. А на Уолстрийт вече бе налице растящо  безпокойство  от евентуални американски интервенции на валутните пазари. Тези намеси стават все по-вероятни след заявлението на ЕЦБ през юни, че ще вкара нови парични стимули в подкрепа на линеещото стопанство на еврозоната. В средата на тази седмица пък централните банки на Южна Африка, Южна Корея и Индонезия понижи лихвените си проценти - мерки, които могат да окажат  натиск за снижаване върху паричните им единици спрямо долара. Подобни очаквания има това да направи  "Банк России" в края на юли, а "Бенк ъф Джъпен" със сигурност ще засили паричната си подкрепа за националната икономика.

Очевидно в тази ситуация и при очакваното охлаждане на световния икономически растеж, зелените пари ще продължат да поскъпват или поне няма да поевтинеят под равнищата си от около 1.1220 щ. долара за едно евро и 107.75 йени за един долар в следобедната европейска търговия на 19 юли. Ден по-рано американският долар успя да падне до 1.1282 за едно евро след призива на директора на нюйоркския клон на Федералния резерв - Джон Уйлямс, за превантивни действия, така че да не се налага да се води битка с прекалено ниска инфлация и лихвени проценти. Коментарът на банкера затвърди увереността за лихвена редукция от 50 базови пункта в края на юли, а лихвените фючърсни контракти на паричните пазари вкараха в оценките си 70% вероятност за подобно намаление. По-късно този процент намаля до 40% след като Уйлямс уточни, че изказването му не визира потенциални действия на предстоящото съвещание на паричния комитет на Федералния резерв. А с него приключи и поевтиняването на зелените пари.

Вашингтон по принцип може да интервенира на валутните пазари, за да отслаби долара, но за да има ефект от тази намеса, тя трябва да бъде подкрепена и в международен план. За което, за разлика от предишните интервенции, няма съгласие. В интерес на истината, Федералинят резерв може и сам да свърши тази работа като пусне на пазара неограничени количества долари. Но дори в този случай не е ясно дали Вашингтон ще може да контролира стойността на американската валута, която дефакто отразява силата на щатското стопанство и привлекателността на неговите активи в сравнение с аналозите им от другите държави.

Основната причина за  силата на долара  е относителната слабост на европейското стопанство, която принуждава ЕЦБ да държи кредитните си разходи почти на нулата. МВФ добавя, че американският долар се е засилил напоследък и заради пресъхналия апетит на инвеститорите за рискови активи в хода на вихрещите се търговски разпри и забавянето на световната икономика. Според оценките на Фонда стойността на еврото е подходяща за еврозоната като цяло, но прекалено ниска за фундаменталните показатели на германското стопанство. Така че интервенциите за сваляне на доларовите котировки вероятно ще бъдат обезсмислени от конфигурацията на макроикономическите данни.

С други думи - единственото спасение засега са агресивните словесни изяви на Тръмп в "Туитър". А след тях - очакваното забавяне на щатското стопанство, което да свие ножицата спрямо европейския растеж. Разширяващият се бюджетен дефицит на САЩ, който подкрепи увеличението на БВП и на долара през миналата година, може да натисне надолу американската валута в дългосрочен план. Очакваното намаление на лихвите от Федералния резерв също ще понижи доларовите котировки. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във