Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доларът няма да отстъпи нито пред Libra, нито пред юана

САЩ от десетилетия черпят самочувствие от монополния статус на американския долар в международната търговия и от възможността да ползват по-достъпни заеми. Което провокира появата на достойни конкуренти на зелените пари. Всъщност една от причините за създаването на еврото бе именно чрез него да се ограничи доминиращата позиция на долара. Китай пък работи усилено за разширяване на  употребата  на юана. Нито една от двете валути обаче не успява да измести щатската парична единица от господстващото й положение. По данни на Банката за международни разплащания, на МВФ, на Европейската централна банка и на регионални валутни комисии, от 1989-а насам доларът не е загубил дела си от валутните резерви на централните банки, от валутната търговия или от трансграничните банкови пасиви. А делът му от емитирания дълг в чуждестранна валута дори е нараснал.

Предизвикателствата обаче продължават да изникват. От една страна настъпват цифровите валути като планираната от "Фейсбук" - Libra. От друга страна, търговските войни и изолационистичните политики на щатския президент Доналд Тръмп дават на другите държави допълнителен стимул да търсят алтернативи. Например, Европа се опитва да заобиколи американските санкции срещу Иран, създавайки алтернативна разплащателна система, която не зависи от долара.

Валутните наблюдатели и икономистите обаче смятат, че потенциалните заместители на зелените пари създават  по-големи проблеми отколкото  статуквото. Или, както обобщава Пол Шиърд от университета в Харвард и бивш главен икономист на S&P Global: "Доларът не трябва да е велик,  просто трябва да е по-малко лош от останалите". Шиърд посочва, че Китай все още е комунистическа държава в бавен преход. В Европа пък създаването на монетарния съюз все още е в работна фаза. И ще са необходими десетилетия за всеки от тях да се превърне в реална алтернатива.

По данни на МВФ към края на март 2019-а делът на щатския долар във  валутните резерви на централните банки е бил 61.82% - малко по-висок,  отколкото през последното тримесечие на 2018-а, на еврото - 20.24%, на японската йена - 5.25%, на британския паунд - 4.54%, на китайския юан - 1.95 процента.

Заради санкциите на Вашингтон руската и иранската централни банки се дистанцираха частично от зелените пари и започнаха ударно да разнообразяват валутните си резерви, основно чрез увеличение на дела на златото. Що се касае до еврото и йената, вложенията в тях не са особено привлекателни заради прекалено ниските и в някои случаи - отрицателни лихвени проценти и доходност на държавните облигации на еврозоната и на Япония. Европа има и още един проблем - няма единна еврооблигационна емисия, пусната от Европейската централна банка, което прави дълговия пазар на общността фрагментиран, наситен  и с голям брой различни емитенти. Така той по-скоро наподобява на щатския пазар на общински облигации, посочва Марк Чандлър - главен пазарен стратег на търговската фирма Bannockburn Global Forex.

 

Криптовалутата Libra, предлагана от "Фейсбук", чиито потребители са почти една трета от световното население, има забележителен потенциал, разстроил множество законодателни органи по света. Засега обаче тя звучи по-скоро като алтернативна система за разплащания, отколкото като нова валута. "Виза" и "Мастъркард" са сред първоначалните поддръжници на проекта. А оценката на Libra ще се формира от кошница от традиционни валути. Бившият икономист на "Бенк ъф Инглънд" - Филип Сътъл, който в момента управлява собствена консултантска фирма, напомня, че е необходима държавна подкрепа за която и да е  легитимна валута. И няма вероятност нито една държава да допусне Libra да стане световно средство за валутен обмен, особено ако застрашава ефекта от усилията на борбата срещу прането на мръсни пари. "Виза" и "Мастъркард" пък ще оттеглят подкрепата си за проекта на "Фейсбук", ако той се натъкне на регулаторни пречки, коментират анализатори на "Моргън Стенли".

Засега световните регулатори имат по-скоро отрицателно отношение към Libra. Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл сподели в изказване пред конгреса, че щатските централни банкери имат сериозни опасения за начина, по който криптопарите ще се справят с прането на пари, със защитата на потребителите и с финансовата стабилност. Френският финансов министър Брюно Льо Мер отправи сходни предупреждения към френския парламент. Шефът на "Бенк ъф Инглънд" - Марк Карни, обяви, че "всяко нещо, което се окаже, че върши работа , ще придобие веднага системно значение и ще подлежи на най-високите стандарти на регулиране". Германецът Маркус Фербер - член на Европейския парламент, предупреди, че "Фейсбук" може да се превърне в "сенчеста банка". А японското правителство проучва ефекта на Libra върху монетарната политика и финансовото регулиране на Япония. Очакванията са оторизираните власти да приключат анализите си преди срещата на върха на Г-7 във Франция от 24 до 26 август.

 

Юанът е сравнително ново предизвикателство, защото китайското стопанство нараства бързо, превръщайки се във второто по големина на планетата. Делът на китайската валута в резервите на централните банки, в световните транзакции и във валутната търговия се разраства бързо, макар и тръгвайки от много ниски нива. Голяма пречка за юана е, че китайските парични стратези все още управляват стойността му и той не е напълно конвертируем.

Като се имат предвид всички изброени обстоятелства, най-голямата заплаха за щатския долар ще дойде от самите американци. Политиките, водещи до висока инфлация, могат да подронят доверието в зелените пари, посочва англичанинът Сътъл. Това би се случило, ако при евентуално спечелен втори мандат Тръмп отстрани Пауъл и попълни борда на Федералния резерв с управители, изпълняващи заповедите му.

Най-вероятният сценарий, според основателя на Института за международна икономика "Пийтърсън" - Фред Бергстън - е еврото и юанът да станат по-важни през идните десетилетия, което да доведе до многополюсен валутен режим. Но дори в този случай щатският долар ще запази водещата си позиция. Защото, за да я загуби, трябва да се случат едновременно три неща: "масивен провал на САЩ и вършещи само правилните неща европейци и китайци. А това е проверено  трудно постижима комбинация".

Facebook logo
Бъдете с нас и във