Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДОЛАРЪТ НАПРАВИ ЗДРАВОСЛОВНА КОРЕКЦИЯ

Щатският долар проведе здравословна възходяща корекция през седмицата под влияние на политически и икономически новини. От една страна бяха съобщенията за изпитания на атомни оръжия, проведени от Северна Корея, макар че американските военни експерти все още се съмняват, че те са истински. От друга е раздвоението на икономистите по лихвената политика на САЩ.
Ричард Фишер - директор на клона на Федералния резерв в Далас, заяви, че сегашното ниво на инфлация е прекалено високо. А Джанет Йелин от клона на щатската централна банка в Сан Франциско коментира, че базовите потребителски цени напоследък са неудобно високи. Публикуваните на 11 октомври откъси от последното съвещание на паричния комитет на Федералния резерв през септември пък показват, че централни банкери съзират значителен риск инфлацията да не се понижи както се очаква, въпреки че се придържат към прогнозите, че забавеният растеж и охлаждането на жилищния пазар ще отслаби натиска.
Консултантската фирма Макроикъномик адвайзърс прогнозира, че щатската централна банка ще държи основната си кредитна лихва 5.25% през цялата идна година.
Складовите запаси на щатските търговци на едро са се увеличили с 1.1% през август, което е най-големият им ръст от април насам. С 1.1% са нараснали и августовските продажби. Съотношението на резервите към продажбите е било рекордно ниско (1.15), което е признак за стабилно увеличение на производството.
Търговският дефицит на САЩ достигна рекордните 69.9 млрд. долара през август - с 2.7% над юлския. Основни виновници за лошия резултат са високите цени на енергията и Китай - търговският недостиг на американците към азиатския дракон е 22 млрд. долара срещу 19.6 млрд. долара през юли. Следователно постепенното поскъпване на юана изобщо не е коригирало дисбаланса. Тази висока стойност на дефицита обаче вещае мрачно бъдеще на щатската валута, независимо че нейното поевтиняване ще доведе до спад на недостига.
Европейската комисия очаква икономиката на еврозоната да отчете около 0.5% стопански растеж през последните три месеца на 2006-а в сравнение с третото тримесечие, когато ръстът е бил около 0.6 процента. Експертите прогнозират БВП на общността да остане без промяна или да се увеличи с не повече от 0.5% през периода януари-март 2007-ма. Ако се сбъднат очакванията за стагнация, тя ще е първата негативна промяна след второто тримесечие на 2003 г., когато БВП спадна с 0.1 процента.
Бизнес-инвестициите в еврозоната са се увеличили с 0.4% през второто тримесечие - двойно повече отколкото през първите три месеца на годината, съобщи статистическата служба на ЕС на 11 октомври. Този ръст компенсира спада на растежа на потреблението на домакинствата и по-ниския ръст на износа през същия период.
Инфлацията в Германия се е понижила през септември до най-ниската си стойност от февруари насам, отбеляза Федералната статистическа служба във Висбаден на 12 октомври. Индексът на потребителските цени е нараснал само с 1% на годишна база и е спаднал с 0.5% в сравнение с августовската си стойност. Индустриалните продукти на Франция и Италия пък са се увеличили над очакванията на анализаторите през август, което е мотив в полза на повишение на лихвите от ЕЦБ. Производството във френските заводи, мини и електроцентрали е нараснало с 0.8% спрямо юли, а в Италия - с 1.2%, което е най-силният растеж за последните осем месеца. Прогнозите на експертите бяха за 0.7% ръст на продукта във Франция и 0.5% в Италия.
Единадесет от анкетираните общо 20 икономисти от финансовата информационна агенция Блумбърг нюз са уверени, че основната лихва ще достигне 3.75% през идния март след 0.25% увеличение през декември.
Японската йена се оттласна от най-ниската си за тази година стойност към щатския долар (119.72 йени за един долар). Това стана след като заместник-финансовият министър на страната Хироши Ватанабе заяви, че твърденията на Северна Корея за атомните експерименти би следвало да имат ограничен и временен ефект върху японската парична единица. Ватанабе потвърди, че е необходимо обменните нива на валутите да отразяват фундаменталните икономически показатели и че инвеститорите трябва да имат достатъчно доверие в йената. Все пак, поскъпването на йената може да става по-умерено, след като управителят на Бенк ъф Джъпен Тошихико Фукуи каза пред парламента на 12 октомври, че ще увеличава постепенно лихвените проценти. Централната банка на Япония остави без промяна - 0.25%, основната кредитна лихва овърнайт между банките след официалното си съвещание през последните два работни дни на седмицата.
Японското финансово министерство обяви, че излишъкът по текущата сметка на страната е нараснал с 22% - до 1.48 трлн. йени, през август спрямо същия месец на миналата година. Машиностроителните поръчки обаче са се увеличили по-слабо от прогнозите през август - с 6.7%, след 16.7-процентен спад през юли, което е сигнал, че капиталовите инвестиции могат да намалеят. Тези данни едва ли ще пришпорят японската централна банка да качва лихвите.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше умерено активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 289.5 млн. евро (566 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 8% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във