Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доларът мисли, индексите препускат нагоре

Финансовите пазари обмислят следващите си ходове след необичайно твърдия тон на Федералния резерв по отношение на инфлационните номера. Подложен на растящ натиск от демократи и републиканци да се справи с инфлационния натиск, председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл, който е номиниран за втори мандат от президента Джо Байдън, обяви инфлацията за Враг № 1 на американците и оповести прекратяването на всякаква противопандемична парична подкрепа.

Инвеститорите реагираха светкавично на новия стил на поведение на американските централни банкери като се устремиха към фондовите борси и обърнаха гръб на държавните облигации. Зелените пари пък се лутат нагоре надолу докато оценяват плюсовете и минусите на новата парична стратегия. 

Пазарните стратези не пропуснаха да напомнят традиционно положителната перспектива за акциите в ранната фаза на цикъла по затягане на паричната дисциплина, а търговците на облигации и на валути предсказаха по-високи колебания на техните пазари през 2022-ра. И въпреки поевтиняването на зелените пари на 15 и 16 декември, те очакват тази слабост да е краткотрайна и възходът да се поднови.

Анализатори на фондовите борси посочват, че индексът S&P 500 е поскъпвал неизменно след повечето от взетите от Федералния резерв 17 решения за възходящ лихвен цикъл след Втората световна война, като е регистрирал средно около 3.5% ръст в периодите между първото и третото лихвено увеличение. Днес търговците вкарват в пазарните оценки първо повишение на основната щатска лихва през юни 2022-ра плюс още две до края на идната година.

Рязък завой

Смяната на курса се случи по време на последното за годината официално съвещание на паричния комитет на Федералния резерв на 14 и 15 декември когато банкерите решиха единодушно да прекратят програмата за покупка на облигации и на агентски дълг през март следващата година. С което проправиха пътя за възходящ лихвен цикъл. Основанията за тази досега най-категоричната и твърда позиция са, че щатската икономика се доближава до пълна заетост и че американската централна банка трябва да се справи с инфлационния скок. 

В официално изявление за пресата централните банкери обявиха, че ще удвоят скоростта, с която редуцират покупките на държавен и агентски дълг до 30 млрд. долара на месец. А публикуваните успоредно със съобщението прогнози показват, че паричните стратези клонят към три повишения на базовата лихва по федералните фондове с по 0.25% през 2022-ра от сегашните почти нулеви равнища, които са в сила от март 2020 година.  

На пресконференцията след края на заседанието председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл обяви, че "икономиката не се нуждае повече от растящи количества парична подкрепа". И че скоростта на повишение на инфлацията е неприемливо висока. Потребителските цени скочиха с 6.8% годишно през ноември - най-мощният скок от 1982-ра. Докато ноемврийската безработица падна до 4.2% срещу 4.6% през октомври - по-бързо възстановяване на пазара на труда от очакванията.

Сценарият на Федералния резерв

Щатските централни банкери планират оттук нататък постепенен преход от бърз растеж към по-стабилни равнища на икономическата активност, при който инфлацията се понижава до голяма степен от само себе си, лихвените проценти се повишават сравнително бавно, а безработицата е "закована" на 3.5% за период от три години. 

Според новите икономически прогнози на Федералния резерв, годишната инфлация през 2022-ра ще е 2.6%, след което ще се понижи до 2.3% през 2023-та и 2.1% през 2024-та. Безработицата се очаква да падне до 3.5% през идната година - доста под нивото, което Федералния резерв смята за устойчиво в дългосрочен план, и ще остане там до края на 2024-та.

В резултат на комбинацията от растящи цени и висока заетост, централните банкери предвиждат базовата щатска лихва да се повиши от сегашното почти нулево равнище до 0.90% в края на 2022-ра, до 1.6% през 2023-та и до 2.1% през 2024-та, което, по оценка на икономисти, е доста ниска стойност.  

Инвеститорите приветстват комбинацията от увереността на Федералния резерв и оптимистичната икономическа перспектива, макар че тя не заличава напълно опасенията им от рисковете, произтичащи от новия вариант "Омикрон" на коронавируса, който може да забави растежа. 

Цар Долар

Валутни експерти очакват зелените пари да възобновят поскъпването си, въпреки отстъплението към основните си търговски партньори. В сутрешната търговия на 16 декември щатският долар се разменяше срещу 1.1320 за едно евро - над половин цент по-малко отпреди решението на американските парични стратези. Валутите на държавите - износителки на суровини, каквито са австралийският и новозеландският долар, поскъпнаха рязко към долара. А доларовият индекс, който следи движението на американските пари към шест основни търговски партньори, загуби 0.34% от пазарната си оценка и се търгуваше за 96.18 пункта. 

Анализатори прогнозират, че зелените пари ще останат силни поне до средата на 2022 година. Докато еврото и британският паунд са в сериозна опасност да останат подценени заради енергийните несполуки, нерешителната Европейска централна банка и политическите сътресения. "Суровинните валути" също са доста уязвими заради очакваното поевтиняване на борсовите стоки.

Мотото на инвеститорите в навечерието на новата година е: "Купувайте долари, продавайте всички останали валути". 

Ръст на доходността на американския дълг

Засега пазарите на държавни облигации не отговарят с убедително увеличение на доходността на щатския дълг на решението на Федералния резерв да затегне парични политика. Мнозинството експерти смятат тази реакция за временна и очакват свеж подем, който ще започне с по-краткосрочните книжа.  

Предвижданията са доходността на базовите десетгодишни американски облигации да тества минимум 2% през 2022-ра. "Джей Пи Моргън" пък предупреждава, че по-високата възвръщаемост може да окаже натиск върху борсовите сегменти с по-високи оценки.  

Влиянието върху развиващите се пазари

Сред активите на развиващите се стопанства, които традиционно попадат под натиск, когато доходността на щатските ДЦК тръгне нагоре, Азия изглежда подготвена най-добре да премине през турбуленциите. Това се дължи на силните търговски излишъци на региона, на възстановяващото се вътрешно потребление след облекчаването на противопандемичните рестрикции и на големите буфери от валутни резерви, които ще помогнат за овладяване на колебанията. Допълнителна помощ ще е готовността на някои азиатски централни банки да започнат да нормализират паричната си политика редом с Федералния резерв. 

Някои стратези пък посочват растящото влияние на китайския юан във валутното пространство на развиващите се пазари като противостояща сила на зелените пари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във