Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доларът компенсира половината от миналогодишните си загуби

Набиращата мощ рефлационна търговия през 2021 г. открои един конкретен играч на валутния пазар - властелинът долар. Зелените пари приключиха най-доброто си тримесечие за последната година с почти 3% ръст, което им позволи да компенсират почти половината загуба, натрупана през 2020 година. Подемът черпеше гориво от силния растеж на САЩ, който издърпа нагоре доходността на американските държавни дългови книжа спрямо основните им конкуренти.  

 

За инвеститорите, претърсващи валутната вселена за печеливши възможности, доларът се оказа благодатен. Най-вече, заради огромните американски икономически стимули, които които индиректно се превърнаха в двигател за подема му. 

Съществува очевиден начин за дефиниране на поразителния обрат в оценката на инвеститорите - кой най-бързо ще се освободи от оковите на пандемията? И той е, чрез лихвените диференциали.

Доходността на десетгодишните щатски облигации вече се изкачи до предпандемичните си върхови стойности към дълговите книжа със сходна срочност на Германия и Япония. Което затруднява залозите срещу световния лидер на резервните валути. Защото най-важното в момента са диференциалите на растежа, а те през тази година са в полза на американците.  

2021 г. стартира с песимистични прогнози за долара 

и с очаквания за сериозното му поевтиняване. За мнозина пазарни играчи темата за рефлацията и апетитът към риска бяха основания за продажби на зелените пари по презумпция, че ще изникнат по-добри инвестиционни възможности на други места в хода на съживяване на глобалното стопанство. 

Доларовият индекс, изчисляван от агенция "Блумбърг", загуби близо 5.5% от оценката си през 2020-а. Което беше и основната причина за свиване на дела долара в световните валутни резерви през четвъртото тримесечие на миналата година до 59.2% (най-малко от 1995-а насам), по данни на МВФ.

Януарският обрат

Обстановката около долара обаче се промени през януари. Спусъкът натисна доходността на десетгодишните американски облигации след като най-накрая прехвърли 1% - равнище, което не е срещано от март 2020-а. Това движение се случи след като демократите се изравниха с републиканците по представителство в Сената, с което проправиха пътя на нов огромен план от федерални стимули. Сега администрацията на президента Джо Байдън натиска за допълнителни разходи по инвестиционния план за 2.3 трлн. щ. долара - за инфраструктура, който да съживи икономиката на САЩ от пандемията.

Доходността на десетгодишните щатски ДЦК също върви нагоре и на 30 март докосна 1.77% (най-високата стойност от януари 2020-а), след което се понижи до малко под 1.70 процента. За сравнение, германският дълг със сходна срочност продължава да е с отрицаелна възвръщаемост (минус 0.33% на 1 април), а японският е леко положителен (0.10 процента).

По оценка на анализатори, САЩ имат повече мотори за растеж, работещи на пълни обороти и те помагат за разширяването на лихвените диференциали и за поскъпването на долара. 

Скъпият долар обаче може да се окаже нож с две остриета за най-голямата световна икономика. От една страна, той прави вноса по-евтин. От друга обаче повишава разходите за купувачите на щатски активи и на стоки за износ, което заплашва да забави подема на страната.  

Спекулантите преосмислят стратегиите

Засега разширяващите се диференциали на растежа и на доходността предизвикват преструктуриране на позициите в някои части на валутния пазар. Инвестиращите със заемен капитал са преминали към дълги доларови фючърсни контракти за първи път от ноември 2020-а насам. За онези, които гадаят къде ще отидат лихвите, съществува едно изключително важно обстоятелство: Федералният резерв даде да се разбере, че няма да се опитва да сваля доходността, за разлика от някои чуждестранни централни банки. 

От началото на годината досега зелените пари са поскъпнали към повечето си валутни конкуренти от Г-10. По-впечатляващите завоевания са грубо 7% ръст към японската йена и скок с около 6% към швейцарския франк - двете класически нискодоходни валутни убежища. Доларът е с близо 4% по-скъп и към еврото. 

Справедливата цена

По сметки на Банката за международни разплащания американският долар в момента е най-близко до реалната си цена за последната "петилетка". Преди година той е бил надценен с почти 20 процента. 

Зелените пари са по-евтини и на търговско претеглена база. Търговско претегленият доларов индекс на "Дойче банк" е загубил около 9% от върховата си стойност през март 2020-а, която бе най-висока за последните почти 17 години.   

Най-голямо значение оттук нататък ще има политиката на Федералния резерв. Американските парични стратези съобщиха, че няма да качват лихвите поне до края на 2023-а. Търговците на лихвени производни обаче съзират риск от преждевременно повишение още през идната година. 

"Моргън Стенли" прогнозира, че щатската централна банка ще обяви през януари 2022-а начало на процеса по ограничаване на покупката на активи. Очакванията са, че Федералният резерв

постепенно ще редуцира придобиването на книжа

и ще закрие програмата в края на 2022-а преди да започне да качва лихвите през третото тримесечие на 2023-а. За анализаторите на "Моргън Стенли" наистина най-важното за бъдещата посока на движение на долара е потенциалът щатският растеж да изпревари подема на останалия свят. И щатските лихвени проценти ще са ключов фактор. 

Зелените пари приключиха мартенската си търговия с котировки в близост до 1.17 щ. долара за едно евро. А през първия ден на април загубиха част от спечеленото - до 1.1770 долара за едно евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във