Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Доларът - и крал, и редови поданик

Докато чакаше какво ще сътвори на  редовното си съвещание   паричния комитет на Федералния резерв на 10 юни, американският долар поевтиня до 1.1389 за едно евро, 1.2802 за един брит. паунд, 0.9442 шв. франка и 107.17 яп. йени. Доларовият индекс, който отчита стойността на зелените пари към основните му валутни конкуренти падна под 96 пункта за първи път от 12 март насам.

Паричните стратези на Федералния резерв решиха единодушно покупките на активи да продължат със сегашните или даже  с по-бързи темпове, а основната лихва по федералните фондове да остане в досегашния диапазон от нула до 0.25% до края на 2022-а. 

Целта на американските централни банкери е да улеснят и да подкрепят кредитния поток към домакинствата и бизнеса през следващите месеци докато "се уверят, че икономиката е преодоляла последните събития и е в готовност да постигне основните цели - максимална заетост и ценова стабилност". Това става ясно от официалното изявление на шефа на Федералния резерв Джеръм Паул след съвещанието. Клонът на централната банка в Ню Йорк уточнява, че месечните покупки на активи са в размер на общо 120 млрд. щ. долара, от които - щатски ДЦК за 80 млрд. долара плюс гарантирани с ипотеки ценни книжа и агентски дълг за 40 млрд. долара. Паул предупреди и за "значителни рискове за щатското стопанство" в средносрочен план.  

Федералният резерв огласи и първата си официална икономическа прогноза след пандемичния взрив, потопил страната в рецесия - спад от 6.5%  на БВП през тази година и 5% ръст през идната. Безработицата през последното тримесечие ще намалее до 9.3%, при положение, че  беше 13.3% през май.

Щатският финансов министър Стивън Мнучин увери часове преди съвещанието на американските парични стратези на 10 юни, че стопанството вече е започнало да се възстановява от заразата и че ще "се подобри драматично" през третото и през четвъртото тримесечие на сегашната година. Но същевременно предупреди, че "определено" са необходими допълнителни фискални стимули. 

Джордж Саравелос - шеф на проучванията на глобалните валутни пазари в "Дойче банк"  смята, че низходящото движение на щатския долар не е приключило и слабостта му ще се задълбочи. Негативни за зелените пари са и предвиж данията  на Лий Феридж - шеф на макростратегията на "Стейт стрийт". Фаворит на Феридж сред валутите на Г-10 е еврото, защото лидерите на еврозоната увеличават стимулите за стопанството на блока. А последните лихвени понижения на  централните банки по света намаляват бремето на негативната лихвена политика на Европейската централна банка върху еврото. 

Не липсват и други, по- различни мнения.   Едно от тях е, че юни е традиционно слаб за американската парична единица - доларовият индекс е падал през осем от последните десет години през този месец средно с по 0.7% годишно. През този юни обаче - само до 10-и, индикаторът е загубил повече от 2% от пазарната си оценка. 

За Кристина Хупър - главен стратег за глобалните пазари на "Инвеско" - "съществува реален потенциал за втора вълна на заразата през есента, което означава връщане към спасителните класове активи", сред които лидер е щатският долар. 

Мрачната икономическа прогноза на Федералния резерв разколеба любителите на риска и насочи капитали към сигурните активи, включително към зелените пари, като върна доларовия индекс над 96 пункта. Японската йена пък поскъпна до 106.90 за един долар. В ранната сутрешна търговия на 11 юни еврото се разменяше срещу 1.1340 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във