Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доларът еволюира от спасителен в задължителен актив

Щатската валута отдавна е спасително убежище при кризи за глобалните инвеститори. Но в след-рецесионните фази, с помощта на фискалните стимули, тя може да стане двойно по-желана като залог за очаквания световен стопански подем.

Ако се разсъждава от тази позиция, успоредно с увеличението на притока на капитали в САЩ, може да се повиши и търсенето на зелени пари, което би било изключително печален развой на събитията за онези търговци, които влязоха в 2021-а с прекалено големи количества къси доларови позиции.

Вашингтон напомпа трилиони долари в националната икономика, а от 14 януари пакет от фискални стимули за още 1.9 трлн. долара, предложен от новоизбрания президент Джо Байдън, очаква одобрението на Конгреса. Целта е да бъде подкрепено националното стопанство в условията на продължаващ пандемичен натиск и да получи летящ старт когато имунизацията на населението стане масова. Пазарите вече вкарват в цените тези фактори, което се доказва от все по-голямото им предпочитание към чувствителните към растежа активи каквито са акциите на фирмите с малка пазарна капитализация. Интернационалните инвеститори пък вероятно ще се опитат да спечелят от възстановяването на американската икономика и могат да насочат авоарите си към акции на щатски компании. За тази цел обаче ще са им необходими долари, респ. при този сценарий ще станем свидетели на поскъпване на щатската валута. 

Или, както обобщават валутни анализатори, по-добрите икономически постижения на САЩ ще се превърнат в циклично предимство за зелените пари спрямо валутите на необвързаните с производството и износа на суровини държави от Г-10. Просто защото в исторически план обратният вариант се е случвал изключително рядко.  

Доларовия подем може да окаже обхватно и дългосрочно влияние. 

Борсови идекси и суровини

За акциите обратната зависимост между котировките на щатската валута и на борсовия индекс S&P 500 от началото на пандемията е на най-високите си за последните няколко години равнища. Просто защото слабият долар насърчава глобалните инвеститори да купуват книжа на американски фирми, които се оценяват като прекалено скъпи. При евентуален наплив на пари в щатски акции и последващо - в долари, тази обратна корелация може да се разруши и в резултат и двата актива да тръгнат в една посока - нагоре. Дори борсовите стоки и суровини могат да станат по-слабо чувствителни към доларовите котировки, ако бъдат предприети мащабни инфраструктурни инвестиции или хората започнат да се връщат масово на работните си места. 

Възраждане на сделкита carry trade

Възстановяването на американското стопанство оказва влияние и върху реалната доходност на щатските държавни дългови книжа. Номиналната й стойност нарасна значително след щурма на Капитолия и се настани устойчиво над 1% за десетгодишните базови американски облигации. Същевременно, базовата инфлация се очаква да остане стабилна. Което би могло да тласне нагоре реалната доходност на щатските ДЦК и да направи Америка по-атрактивна от пазарите с отрицателна доходност. Което ще стимулира глобалните инвеститори да предпочетат щатските пред националните облигации. А това ще помогне на долара да се превърне в следващия едър играч на терена на сделките carry trade (бел. ред. - при които търговците теглят заеми във валути с ниски кредитни разходи и влагат парите в активи с по-висока доходност). 

Посочените сценарии обаче няма да се случат мигновено. Предвид огромния наплив от стимули, зелените пари по-скоро ще отслабнат в краткосрочен план. А когато икономическото възстановяване набере скорост инвеститорите вероятно ще пренебрегнат долара и металите като спасителни убежища и ще предпочетат да купуват риск, каквито са активите на развиващите се пазари. Това обаче няма да продължи дълго, защото последващият скок на доходността и потенциалният финансов превес на акциите на щатските компании ще върнат обратно вложенията в Америка. И доларовата слабост ще е плитка, а подемът на зелените пари вероятно ще продължи и през 2021-а. 

Засега щатската валута отказва да се предаде и дори нещо повече - премина в настъпление. След като Байдън обяви плана си за спасение на Америка зелените пари приключиха седмичната си търговия с цена 1.2082 долара за едно евро след срива до почти 1.24 долара за евро през миналата седмица. 

Това се случи въпреки добрите новини за икономическия двигател на еврозоната. БВП на Германия се е свил с 5% през 2020-а - по-малко от прогнозите и от спада по време на финансовата криза от 2007-2009-а. Една от вероятните причини е заявката на Европейската централна банка да следи под лупа валутните курсове и отрицателното им влияние върху инфлацията, потвърдена за пореден път от члена на банковия управителен съвет и председател на "Банк дьо Франс" - Франсоа Вилроа дьо Гало. През последните шест месеца еврото е поскъпнало с около 6.3% - доста неприемливо за ЕЦБ.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във