Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Доларовият индекс се върна над 94 пункта

Високите колебания на пазарите на активи вливат сила в зелените пари, които поскъпнаха мощно спрямо основните си валутни конкуренти. Това потвърждава за пореден път глобалния статус на  американския долар като  спасително убежище  в условията на сериозни опасения за световния растеж  при на несигурността от изхода на президентския вот в САЩ и на новите атаки на COVID-19. Индексът, следящ пазарните котировки на щатския долар към кошницата от най-сериозните му съперници, отново е над 94 пункта и е почти с 2% по-скъп към 30-и спрямо 1-и септември - най-големия месечен ръст за последните 14 месеца. Финансовите постижения на американската валута са по-сериозни  в сравнение с тези на  всички останали традиционни спасителни пристани за парите на изнервените инвеститори в бурните периоди за фондовите борси. 

Златото, например, е поевтиняло с почти 4% през септември, борсовият индекс S&P 500 е паднал с близо 5% през същия период, еврото е загубило грубо три цента от пазарната си оценка, а стойността на японската йена е почти непроменена. Десетгодишните щатски облигации влязоха в  септември с доходност от 0.67% и приключват месеца на 0.65 процента. 

Наколко са катализаторите на доларовия подем, изпратил валутата до най-високото й  равнище след  края на юли. От една страна, след като загуби 8% от върховата си цена през март, тя е започнала да изглежда сравнително евтина в сравнение с другите активи -  като златото. От друга страна, японската йена не бе особено убедителна като спасително убежище в условията на пандемичния колапс на глобалните цени.

Междувременно  започнаха да изчезват множество фактори, които правеха зелените пари не чак толкова атрактивни през последните месеци.  Заболелите от COVID-19 в Европа тръгнаха бързо нагоре като брой, застрашавайки очакванията за по-бърз растеж на еврозоната, които подкрепяха еврото. Тревогите около твърд BREXIT пък натиснаха надолу най-вече британския паунд. В допълнение, спекулациите за евентуални отрицателни лихви във Великобритания и Австралия намалиха предимствата на техните валути за някои инвеститори. 

Доста търговци смятат, че еврото е надценено след 10-процентния му подем от март насам и закриват част от позициите си в единната европейска валута. Други използват възможността да продават долари на високи цени точно когато всички  купуват. Валутни анализатори посочват, че поскъпването на зелените пари през последните седмици се е ускорило заради множеството залози, че те ще отслабват, което е предизвикало изпълнението на ордери за приключване на позициите.  

Телевизионният  дебат между президента Доналд Тръмп и неговия съперник демократ Джо Байдън тези дни не е повлиял на цената на долара, но е увеличил политическия риск и може да натисне надолу валутата, коментират наблюдатели. Всъщност  на хаотичната размяна на обиди и обвинения реагираха щатските и впоследствие европейските акции, които поевтиняха часове след дебата. Което не учудва Шейн Оливър - шеф на  инвестиционната стратегия на AMP Capital. Според него "Байдън се е представил доста добре и борсите са паднали заради възстановените опасения от оспорван вот, от забавяне на изборния резултат и съмнения, че Тръмп ще си тръгне мирно, ако загуби".  

Председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард - предупреди по време на изслушване от комисията по икономика и парична политика на Европейския парламент на 28 септември, че еврозоната ще остане в дефлация през идните няколко месеца, отчасти заради поскъпването на еврото. Другите виновници за отрицателната годишна инфлация са "намалението на цените на енергията и временната редукция на ДДС-ставката в Германия". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във