Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Долар или да

След поредицата борсови сривове на Уолстрийт - най-дълбоките от 1987-а насам, пазарните играчи предпочитат да се въздържат от прогнози дали котировките на акциите в световен мащаб са достигнали дъното. Особено след като индексът DJIA загуби нови 1500 пункта от пазарната си оценка (на 18 март), въпреки обявените ден по-рано  от Белия дом и от Федералния резерв стимули в размер на близо 1 трлн. щ. долара.  Инвеститорите са абсолютно "на тъмно" за фирмените печалби, защото икономическата активност на планетата замира и цели сектори прекратяват дейността си, за да се предотврати хуманитарна катастрофа, причинена от COVID-19. Тези обстоятелства засенчват мерките на паричните и на  фискалните органи за смекчаване на пораженията от заразата. Пазарните колебания се очаква да останат високи, с резки пикове и низини. 

В тези условия американският долар стои учудващо стабилно въпреки краха на щатските борсови индекси и въпреки прогнозите за скорошен обрат на посоката на движението му от възходяща в низходяща. Такова поне е мнението на анализатори на "Моргън Стенли", които смятат, че пазарите са във финалната фаза на низходящия си цикъл и са почти на дъното, така че инвеститорите трябва да започнат да добавят риск и да продават долари. Те препоръчват да се купува евро срещу долари като се "гони" котировка от 1.16 долара за едно евро и се поставят ордери за закриване на позициите (stop orders) на 1.08 долара за евро, ако пазарът тръгне в обратна посока. 

Тези съвети засега изглеждат доста екзотични, защото към края на европейската валутна търговия на 18 март цените се движеха в близост до 1.09 щ. долара за едно евро. С други думи - на цент разстояние от препоръчителното "stop" ниво от 1.08 долара за евро. А в късната следобедна европейска търговия на 20 март котировките бяха 1.0730 щ. долара за едно евро след като ден по-рано еврото слезе под 1.07 долара. 

Множество инвеститори и стратези пък посочват, че условията в момента не предразполагат към инвестиции. 

Надин Терман - главен изпълнителен директор на Solstein Capital - обяснява, че "когато индексът VIX (следящ пазарните колебания на щатските индекси) e над 31 пункта, пазарът се смята за неинвестиционен. Просто защото спасителни убежища като злато или щатски правителствени ценни книжа могат да се обезценят за миг както всички останали активи." 

(Бел. ред. - Индексът VIX, наричан още "страхов индекс", защото е показател за равнището на пазарния страх, се повиши до 83.56 пункта по време на пазарната сесия на 16 март, а на 18 март спадна до 78 пункта. Рекордната стойност на индекса е 89.53 точки и тя е  отчетена по време на търговията на 24 октомври 2008-а). 

Стратезите на "Джей Пи Моргън Чейз" са на мнение, че за да се получи пазарен подем трябва първо да има или изключително силен отговор от страна на официалните власти или пък достатъчно солидно основание, че е вирусната епидемия е достигнала пика си и започва да отшумява. Което, за съжаление, е доста далечна перспектива и положението може да се влоши още повече преди да започне да се подобрява. 

Оливие д'Асие от фирмата за анализи Qontigo пък подчертава, че "макар все още да не сме във финансова криза, е налице криза на доверието. А когато то си отиде, всичко приключва, независимо колко рационални парични или фискални мерки са предприети на пожар".  

А Марк Галашевски - главен анализатор на Азиатско-Тихоокеанския регион в Elliot Wave International - твърди, че преди пазарите да ударят дъното, те трябва да се върне разнопосочното пазарно движение на различните класове активи. Точно в момента обаче всичко изглежда взаимно свързано и пада в тандем, така че все още няма признаци, че е достигнато дъното.   

Силният долар е огромно главоболие за развиващите се пазари. Техните валути могат да се обезценят до 30% спрямо зелените пари, ако разпространението на коронавируса по света доведе до срив на котировките на щатските индекси, съизмерим с краха им по време на световната финансова криза от 2008-а, сочи анализ на екип на агенция "Блумбърг". Най-голям е възходящият потенциал на американския долар към руската рубла, към която той се очаква да поскъпне с нови 30%, както и към чилийското песо, което може да падне с още 23% към щатската валута. По отношение на китайския юан обаче ръстът на американските пари се оценява до мизерния един процент.    

Facebook logo
Бъдете с нас и във