Банкеръ Daily

Пари и пазари

Докога народът ще финансира загубите на НЕК?

Пламен Симеонов

Въпреки опитите на държавата за стабилизиране на енергетиката общественият доставчик НЕК продължава да генерира загуби. Трупа ги от години, затова едва ли е голяма изненада, че и 2018-а компанията е "на червено" с над 115 млн. лева. Оправданието е, че загубата идва основно от загубеното арбитражно дело срещу "Уорли Парсънс" за АЕЦ "Белене". В интерес на истината - през 2017-а НЕК все пак успя да постигне, макар и съвсем скромна, счетоводна печалба от 135 хил. лева. Сега обаче е подала поредното си искане за поскъпване на тока пред Комисията за енергийно и водно регулиране. Нещо повече, поискала е увеличение на цената на електроенергията с близо 20% за регулирания пазар.

Според доклада на компанията е необходимо средната покупна цена на електроенергията за бита и малкия бизнес от 1 юли да е 151.52 лв/мвтч. Това е с 19.4% повече от цената, утвърдена в момента. Началниците от НЕК обясняват това увеличение с устойчивата тенденция на покачване на цената на пазара на квоти за вредни емисии.

Всъщност дори и без загубеното дело срещу "Уорли Парсънс"  финансовите резултати на държавната фирма са се влошили спрямо 2017-а  с близо 62 млн. лева. За цялата минала година  среднопретеглената цена на вредните емисии се е повишила 2,5 пъти - от 8.39 евро на 20.69 евро/т, става ясно от анализите на НЕК, която купува квотите на двете американски централи - ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3". Това и занапред ще утежнява финансовия й резултат, но тя няма как да предоговори това условие в дългосрочните договори на въглищните централи. Властта уж щеше да води някакви преговори с американците, но може би покрай апартаментите и оставките не и е останало време.

Експертите, изготвили предварителния годишен отчет на компанията, констатират, че общата сума на задълженията й към края на миналата година е 4.053 млрд. лева. Тези задължения са намалели с 13 млн. лв. спрямо края на 2017-а. Иначе НЕК продължава да работи в условията на отрицателен нетен капитал от 893 млн. лв., при 562 млн. лв. година по-рано. С други думи, ако не бе специален обществен доставчик, поддържан от държавата, тази фирма отдавна да е обявена в несъстоятелност.

Загубата само от продажбата на ток за регулирания пазар пък е 158.5 млн. лева. И без подкрепата на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е щяла да надскочи 238 млн. лева. От електрическата компания отчитат увеличение на доставените количества електроенергия за регулирания пазар с 14%, защото част от потребителите са се върнали обратно от свободния на регулирания пазар. Което си е своеобразна оценка за дейността на независимата ни енергийна борса.

В доклада

си НЕК настоява за компенсиране на разходи, извършени от нея по седм точки, като общата сума е над 724 млн. лева. Освен това предлага за следващия регулаторен период от Фонд "Сигурност на електроенергийната система“ да се покрият и допълнителни разходи за 82 328 хил. лева. Така общата необходима компенсация за обществения доставчик достига 806 млн. лева. Тези цифри са повече от стряскащи и се появяват в публичното пространство всяка година по това време.

Припомняме, че и трите електроразпределителни компании поискаха неотдавна поскъпване на тока от 1 юли. От ЧЕЗ държат увеличението да е средно с 12 на сто. Заявлението им предвижда дневната тарифа да се увеличи с 9 на сто.

EVN пък искат увеличение на тока през деня с 4%, а на нощната тарифа - със седем процента. А от "Енерго про" съответно с 2%  и с 4 на сто повече за нощната тарифа.

КЕВР ще се произнесе в средата на юни, но обикновено такива шокови увеличение не приема. За момента обещанията на председателя на комисията Иван Иванов са, че увеличението за бита ще е в рамките на годишната инфлация - т.е. около 3 процента. Което е доста под исканото увеличение от постоянно закъсалия финансово обществен доставчик и желанията на електроразпределенията.

 

 ТЕЦ "Марица-изток 2“ продължава да търси 25 млн. лв. оборотни средства


Държавната "Марица-изток 2" е удължила срока за получаване на оферти от банки, готови да й отпуснат кредит. Очаква се в рамките на следващата седмица да стане ясно дали дружеството ще успее да привлече финансираща институция. Както "БАНКЕРЪ" писа, ТЕЦ-ът търси оборотни средства за общо 25 млн. лв. чрез обществена поръчка в две обособени позиции - едната е за овърдрафт за 15 млн. лв., а другата е за още 10 милиона.

Според правилата на процедурата, за да се направи избор, е необходимо да са постъпили поне пет оферти. Очевидно това условие не е изпълнено и заради това е удължен срокът. Един от факторите, които възпират кредитните институции, е, че липсва обезпечение за отпускането на средствата. Това условие е специално записано в условията на поръчката. През последната година държавната въглищна централа го закъса здравата заради високите нива на квотите за мръсен въздух, които трябва да плаща. Миналата година за нея завърши с рекордна загуба от около 330 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във