Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДОКЛАДЪТ НА ЕК НЕ ИЗНЕНАДА ИГРАЧИТЕ НА ПАЗАРА

Датата 16 май бе очаквана от всички инвеститори с огромен интерес. Новините в този ден можеха да се окажа съдбоносни за бъдещето на страната, а оттам и на българските компании. Докладът, изнесен пред Европейската комисия във вторник, в крайна сметка се оказа не толкова черен, но и твърде бледорозов - колкото да запази ентусиазма на пряко заинтересованите страни.
Съдейки по реакцията (почти никаква) на следващия ден, повечето инвеститори или са очаквали да чуят точно това, или още търсеха скрит смисъл между редовете.
Така или иначе пазарът в сряда бе един от най-спокойните през седмицата.
Общото впечатление от последните борсови сесии бе по-скоро позитивно, като и двата официални борсови индекса се движеха предимно нагоре, подкрепени от стабилното представяне на повечето включени в тях компании.
SOFIX премина над нивото от 887 пункта, но опитът му за трайно поскъпване стигна само дотук, след като във вторник успя за кратко да прескочи 890 точки. Следващите дни ще бъдат важни за бъдещето на индекса и евентуално слизане под 887 пункта може да го задържи задълго в познатия рейндж между 876-885 пункта. Засега обаче подобен сценарий изглежда по-малко вероятен, за разлика от другия, който ще изведе индекса в подножието на психологическите 900 точки.
Младият и по-широк индикатор - BG40, започна силно седмицата и през първите два дни основно подобряваше собствените си рекорди. Последната върхова стойност, която евентуално ще бъде надскочена, е 154.35 пункта и бе регистрирана във вторник. Основните виновници за рекордите на BG40 отново бяха компании като Холдинг Варна А, Оргахим, Албена и Неохим, които поради високите си в абсолютна стойност цени имат най-голяма тежест при формиране на общата оценка.
Както стана ясно, повечето активно търгувани акции се представиха сравнително добре през седмицата. Фаворити на публиката трудно могат да бъдат отличени, но сред най-печелившите се наредиха както гореизброените дружества, така и по-малки като М+С Хидравлик, Емка, Хидравлични елементи и системи, Дуропак - Тракия папир и други.
Холдинговите компании не показаха нищо интригуващо през седмицата, но това е обяснимо с оглед на факта, че консолидираните отчети за първото тримесечие на повечето от тях са все още загадка. С наближаването на крайния срок за тяхното оповестяване (31 май) напрежението може и да се покачи, а при изненади в данните не е изключено и по-сериозно раздвижване в търговията.
През следващите дни и седмици ще зачестят новините от общите събрания на публичните дружества и това също ше се окаже фактор, влияещ върху инвеститорската активност. Обикновено годишните събрания се провеждат до средата на лятото и често пъти решенията, вземани от акционерите, са раздвижвали слабата търговия в горещите дни. След изключително добрата 2005 г., през тази инвеститорите очакват част от високите печалби да поемат пряко към тях под формата на дивидент или, още по-добре, безплатни акции. Много компании могат да си позволят това, но дали ще го направят, обикновено зависи от волята на един или няколко по-големи акционери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във