Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дойде ли началото на края на ОПЕК?

Срещата на ОПЕК. В центъра - саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман

Бъдещето на ОПЕК изглежда все по-несигурно заради задълбочаващите се противоречия между 14-те страни – членове на групата, заяви енергиен експерт, цитиран от Си Ен Би Си.

Представители на ОПЕК и външните му партньори, наричани общо ОПЕК+, се събраха на 5 декември във Виена, където трябваше да решат какви да са следващите им стъпки в политиката им за нефтодобива.

Петролният картел начело със Саудитска Арабия постигна договореност за свиване на нефтената продукция с още 500 000 барела до края на март 2020 година. В началото обаче не беше ясно дали членовете на ОПЕК ще могат да стигнат до съгласие след изпълнена с остри спорове среща, продължила до късно през нощта.

Хърман Уанг, експерт за ОПЕК и Близкия изток в S&P Global Platts, изрази мнение, че срещата на 5 декември го е накарала да постави под съмнение дългосрочните перспективи пред ОПЕК.

Пред Си Ен Би Си Уанг коментира: "Това, което видяхме в четвъртък вечерта, не е единен ОПЕК. Дали това не е началото на края?".

Уанг обърна внимание върху редица будещи тревога въпроси, включително решението на Еквадор да напусне групата в края на тази година, съобщенията в медиите за това, че представителят на Ангола преждевременно е напуснал срещата, постоянното надвишаване от страна на Ирак на квотите му за нефтодобив и напрегнатите отношения между предводителя на ОПЕК Саудитска Арабия и лидера на страните извън групата – Русия.

"Под въпрос е единството на ОПЕК. Дали ще могат да запазят коалицията си и да предотвратят падането на цените на петрола", пояснява Уанг.

Основаната през 1960 г. група сега има 14 членки – пет в Близкия изток, седем в Африка и две в Южна Америка. От много години Саудитска Арабия е фактическият й ръководител, като на нея се пада грубо една трета от общото производство на петрол на страните членки. Еквадор, най-малкият член на ОПЕК, ще излезе от организацията на 1 януари 2020 година. Напускането му ще е точно една година след като Катар прекрати членството си.

"Наблюдава се все по-голямо напрежение в отношенията между членовете", коментира и Дейвид Файф, главен икономист в специализираната в цените на енергоносителите агенция Argus Media. Според него ОПЕК+ в момента е изправен пред период на "големи предизвикателства" през следващите 2-3 години.

На въпроса дали има предвид, че групата може скоро да се разпадне, той отговори, че тази възможност в никакъв случай не бива да бъде напълно отхвърляна. Решително според него ще е това, което ще се случи през първото тримесечие на следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във