Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Дойче бьорзе" ще реформира DAX

Главният изпълнителен директор на германската фондова борса - Теодор Ваймер - иска да се увеличи броя на фирмите, включени в базовия борсов индекс на страната DAX и в него да влизат акциите само на рентабилни компании. Това е част от широкомащабната "реконсрукция" на индекса, наложена от счетоводния скандал в един от отпадналите му членове - "Уайъркард". 

"Дойче бьорзе" обяви на 5 октомври предложения за серия от реформи за ревизиране на правилата за членство и за подобряване на качеството на фирмите, участващи в елитния индекс. Промените се случват на фона на усилията на германските регулатори да предотвратят повторение на пропуските на надзорниците, позволили на "Уайъркард" да осчетоводи несъществуващи 1.9 млрд. евро в сметките си преди да подаде документи за несъстоятелност на 26 юни - първият член на DAX, предприел подобна стъпка. Замяната на платформата за разплащания с Delivery Hero в индекса също буди учудване сред анализатори и инвеститори, защото хранителната група никога не е генерирала печалби от създаването й през 2011-а. 

Когато през 2018-а "Уайъркард" влиза в индекса на мястото на германския кредитор "Комерцбанк", тя не изпълнява основни изисквания за корпоративно управление. Надзорният борд на финансово-технологичната компания няма одиторска комисия и регулярно пропуска изискваните по закон крайни срокове за публикуване на тримесечните и годишните финансови резултати.

Това мотивира "Дойче бьорзе" да предложи на 5 октомври само реално печеливши компании да бъдат допускани в DAX и онези, които не публикуват навреме тримесечните си отчети да бъдат изключвани. Второто предложение е да се увеличи броя на участниците в индекса, за да не бъде той толкова уязвим от непредвидени неблагополучия на отделни негови членове. Идеята на Ваймер е сегашният DAX 30 да стане DAX 40. 

Селекционните критерии за индекса в момента се съсредоточават единствено върху количествени критерии като пазарна капитализация и ликвидност. Със своите 30 участници DAX е един от най-малките базови борсови индекси в Европа в сравнение с 40-членните италиански FTSE MIB и френски CAC 40 и 100-членния английски FTSE 100.   

Уве Щрайх - борсов стратег в германския кредитор LBBW - обяснява, че големината на базовия национален борсов индекс е отчасти плод на търсенето и предлагането на фирмени книжа. "През 1988-а, когато е създаден DAX, Германия има сравнително малък брой регистрирани на борсата компании и по онова време участието на 30 члена е било по-скоро амбициозно начинание", коментира Щрайх. Той дбавя, че в момента 50-членен DAX е съвсем обоснован. 

Едрите инвеститори приветстват идеята за разширяване на индекса, защото то би намалило относителното тегло на сегашните участници. Кристиян Щренгер - специалист по корпоративно управление и бивш шеф на мениджъра на активи DWS - посочва, че DAX трябва да се надгради, за да отговори на имиджа на "елита на германското стопанство". За Щренгер идеите за реформи са стъпка в правилната посока и в хода на осъществяването им трябва да се обсъдят много детайли като например базовата оценка на рентабилността. Според експерта фирмената печалба преди плащането на лихви, на данъци, на преоценки и на амортизация "е по-скоро слаба база за оценка, която трябва да се подсили с още критерии". 

Инвеститорите имат срок до 4 ноември да дадат отговор на предложенията на "Дойче бьорзе". Германският борсов оператор ще публикува резултатите от консултациите и каквито и да било решения за промени до 23 ноември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във