Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Дойче банк" е позволила "гигантски" пирамидални схеми в САЩ

Ликвидаторите на два вече фалирали фонда от Каймановите острови обвиняват "Дойче банк", че си е затваряла очите за съществували с години финансови пирамидални схеми "Понци", включващи мошенически инвестиции във Флорида. Те съдят германския банков лидер в Ню Йорк и Флорида с мотив, че са "улеснили кражби в особено големи размери", довели до загуби за милиони долари. Ищците твърдят, че "Дойче банк" е водела сметки на участващи в схемите субекти въпреки предупрежденията и санкциите на щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси срещу тях и не е приложила собствените си вътрешни правила, за да предотврати пране на пари.

Това са поредните обвинения в растящия списък от правни и регулаторни главоболия на главния изпълнителен директор на банката Кристиан Севинг, чийто говорител твърди, че въпросните твърдения са абсолютно безпочвени и институцията ще продължи да се защитава с всички сили.  

"Дойче банк" се бори от години с обвинения в липса на вътрешен контрол и вече е платила глоби за милиарди долари по различни криминални и граждански дела. Напоследък срещу германците са внесени искове за неправомерни продажби на валутни производни в Испания, Федералният резерв ги упреква за продължаващи пропуски в спазването на нормативните изисквания, а германският финансов регулатор BaFin удължи мандата на наблюдението срещу пране на пари, което наложи в банката.   

Севинг, който пое ръководството на "Дойче банк" през 2018-а, работи усърдно за преодоляване на тези пропуски и е на финалната права в изпълнението на четиригодишния си план за реформиране на кредитора. Той обаче признава, че все още има какво да се желае по отношение на контрола. 

Двата иска, свързани с Каймановите острови, хвърлят светлина върху отколешното неглижиране на проверките за пране на пари. Първият е внесен през миналата година от ликвидаторите на фонда Madison Asset LLC, а вторият - през този месец от ликвидаторите на дружества, определящи се като група от компании Biscayne, инвестиращи в недвижими имоти във Флорида.

Обвинението твърди, че измамниците са използвали кухи фирми и сметки в "Дойче банк", за да укрият дълговете си и са набрали допълнителен кеш от инвеститорите за дружества, за които са знаели, че реално са неплатежоспособни. Свежите средства са отивали за плащания към по-ранни вложители и за погасяване на по-стари задължения, за капитализиране на губещи пари имотни компании и за лични възнаграждения. Две лица, работили във фондовете, вече са се признали за виновни по обвиненията за пране на пари в САЩ, единият от които е открил сметката на Madison в "Дойче банк" през 2014-а.   

В документите по едното дело пише, че някои служители на германския кредитор са констатирали в началото на 2016-а подозрителна активност в кореспондиращите фирмени сметки, но решителни действия не са били предприети. И банката е продължил да обслужва фонда дори след като щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси е разпоредила през май 2016-а на Biscayne да прекрати съмнителните операции.    

През декември 2020-а, във връзка със заведеното в Ню Йорк дело от ликвидаторите на Madison Asset, "Дойче банк" е заявила, че е "направила поредица от запитвания за предоставяне на информация от управляваните от Madison дружества през 2016-а и 2017-а, които са останали без отговор или на които са получили непълни обяснения". Когато тези субекти не са успели да осигурят исканите сведения, банката е уведомила Madison Asset, че закрива сметката в края на август 2017-а.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във