Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Доходността на еврокнижата пое стремглаво нагоре

Николай М. Ваньов,

финансов експерт

 

Изминалата седмица на международните пазари на финансови инструменти и в частност на тези на държавен дълг протече динамично. Инвеститорите показаха колко чувствителни са даже към най-малките намеци за затягане на паричните политики на Европейската централна банка (ЕЦБ). Поводът бе речта на президента на институцията - Марио Драги. Въпреки че в сряда последва опит за балансиране на щетите в интервю на вицепрезидента на ЕЦБ  Витор Констансио. Той обясни, че политиката на институцията се запазва поради ниските темпове на инфлация, но сериозна корекция не последва.

След този неочакван, а според някои и не напълно обмислен ход на Марио Драги доходностите на основните еврокнижа поеха стремглаво нагоре. Въпреки краткосрочната корекция в сряда, след опита за успокояване на ситуацията, немските бундове приключиха седмицата при доход от 0.369% за десетгодишния матуритет, оформяйки седмичен ръст от цели 12.1 базисни точки. Ръстът на доходностите на френските десетгодишни ДЦК пък се равняваше на 11.1 базисни точки - до 0.369 процента.

Сходните движения на доходите на дълговете, емитирани от страните от периферията на еврозоната, пък дадоха сигнал за общо повишение на лихвената компонента без промяна на кредитните спредове. Десетгодишните италиански ДЦК се търгуваха при доходност от 2.023% и ръст от 12.4 базисни точки в края на седмицата. В същото време възвръщаемостта по испанските книжа със сходен срок до падежа донякъде изостана от пазара, повишавайки се "само" със 5.5 базисни точки - до 1.415 процента.

Централната банка бе водещ фактор и при ценообразуването на британските джилтове. Гуверньорът Марк Карни намекна, че може би времето за редуциране на монетарните стимули и във Великобритания настъпва, и това бе повече от достатъчно, за да запрати доходностите по джилтовете сериозно нагоре. Десетгодишните такива книжа приключиха седмицата при нива от 1.157% и повишение от 14.3 базисни точки.

В САЩ ситуацията бе далеч по-спокойна. Пазарните очаквания са за само още едно повишение на лихвите от Фед до края на годината, а текущите икономически данни не дават кой знае какви основания за нещо по-различно. Въпреки това изненадата от Европа достига и до трежъритата, които добавиха 7.3 базисни точки към доходността си, приключвайки седмицата при нива от 2.222 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във