Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДОХОДНОСТТА НА ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ СПАДА ОЩЕ

По-ниските базови лихви, които се очакват до края на годината в САЩ и Европа, понижиха доходностите по държавните дългови инструменти и дадоха подкрепа на фондовите пазари, които се радваха на невиждан интерес и растеж през последните няколко седмици.
Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише каза, че на следващото редовно заседание на Централната банка, насрочено за 6 ноември, в резултат на намаления инфлационен натиск заради кризата на финансовите пазари има вероятност лихвите отново да бъдат свалени. ЕЦБ, която противно на очакванията на икономистите през юли качи основната лихва в еврозоната с 25 базисни точки - до 4.25%, в началото на октомври се присъедини към глобалните координирани действия на редица други централни банки и предприе безпрецедентно смъкване на лихвите с 0.5 пункта. В момента основната лихва е 3.75% и по всичко личи, че няма да остане за дълго време на това ниво. Изказването на Трише, заедно с всеобщите действия за понижаване на лихвите, успя да измъкне европейските индекси от дъното и германският DAX даже се качи с над 20% от началото на седмицата. Междувременно прогнозите (според форуърдните контракти на EONIA) сочат смъкване на бенчмарк лихвата следващата седмица във Франкфурт с поне 50 базисни точки. Това се отрази и на доходността по дълговите държавни книжа. Облигациите на Германия с падеж след две години понижиха доходността си до 2.48 процента. За сравнение - седмица по-рано книжата се търгуваха при нива около 2.60%, а в началото на октомври доходностите бяха 3.30 процента. Петгодишните книжа също поскъпнаха, съответно понижиха доходността си до 3.11%, а десетгодишните облигации достигнаха 3.78 процента.
Комитетът по операции на открития пазар към Фед (FOMC) понижи целевата лихва в САЩ с 50 базисни точки - до 1%, но това едва ли ще бъде последната стъпка на Централната банка, ако перспективите пред икономиката остават все така слаби. Председателят на ФЕД Бен Бернанке изрази готовност за смъкване на лихвата до рекордно ниски нива, в случай че действията, предприети до момента, не успеят да спрат задълбочаващата се икономическа криза. Вратата е широко отворена за нови понижения на лихвата, както и за всичко друго, което би помогнало на икономиката, която продължава да изпитва затруднения. Това сочат и данните за БВП на САЩ за третото тримесечие, който се понижава с 0.3%, а безработицата в страната е на петгодишен връх от 6.1 процента. Двегодишните щатски книжа се търгуваха при нива 1.55% - без промяна спрямо седмица по-рано. Дългосрочните книжа с падеж след десет години, за разлика от тези с по-кратък матуритет, поевтиняха, съответно повишиха доходността си до 3.92%, а фючърсите върху федералната фондова лихва вече оценяват на 100% ново понижение на таргет лихвата в САЩ с 25 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във