Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доган си купи Боянските сараи

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган купи на т.нар. "Боянски сараи", в които живее от години. "ТЕЦ Варна", в която Доган е мажоритарен собственик от миналата година, е придобила дружеството, притежаващо имота "Делта епсилон". Както писаха медиите тази сутрин няма информация каква цена е платена на досегашните собственици на имота, които също са близки до Доган. 

 Доган е вписан сред съдружниците на компанията "Сигда", която неотдавна придоби ТЕЦ "Варна". Както "БАНКЕРЪ" вече писа, през септември 2018 г. Доган разполага с дружествен дял във фирмата за 3500 лева. И е съдружник със Станислав и Ивелина Папазови - децата на бившия транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов. Вписването на Ахмед Доган като съдружник е направено на 4 септември. Сделката е извършена на 7 август, като Доган вече е мажоритарен собственик. Управители на фирмата обаче продължават да бъдат Данаил и Станислав Папазови. "Сигда" купи централата от чешкото енергийно дружество "ЧЕЗ груп". Спряганата сума по сделката е 48 млн. евро.  

През май същата година ТЕЦ "Варна" отново се появи на енергийното поле. Централата тихомълком получи квота от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за предоставяне на студен резерв. Учудване буди фактът, че според финансовия отчет на варненското дружество за 2017-а то е на печалба с близо 60 млн. лева. Това се случва, без да е продаден и един киловат електроенергия. Печалбата е формирана от преоценка на активите. При счетоводната операция дълготрайните активи се увеличават от 10 млн. лв. през 2016-а на 275 млн. лв. година по-късно. Загубата от 5 млн. лв. пък се превръща в печалба от 69 млн. лева. Учудващо добрата година за централата е помогнала на собственика й - фирмата "Сигда" на семейството на бившия транспортен министър Данаил Папазов, да разпредели 30 млн. лв. дивидент за себе си.

През октомври 2017 г. Доган регистрира и първата си фирма. Става дума за компанията "Уотър Витал", в която е съдружник с бизнесмена Румен Гайтански. Фирмата е вписана в Търговския регистър с капитал 20 000 лева. Дружеството е с адрес бул. "Цариградско шосе" № 48-50. Това е сградата на Полиграфическия комбинат. Там се помещават и други фирми на Гайтански, станал известен и покрай бизнеса си с почистване и обработка на отпадъци.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във