Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Догадки движат пазара на дълг

Николай Ваньов,

Главен експерт, Инвестбанк АД

 

Позитивният тренд към намаляване на доходностите по основните държавни дългове се запази и през тази седмица. Ключова за пореден път се оказа политическата обстановка - бе активиран чл.50 от Лисабонския договор на Европейския съюз по повод на това, че Великобритания напуска съюза. Малко неща станаха ясни след изказванията на британския премиер Тереза Мей пред парламента в Лондон в сряда, но като общ извод се очертаха две направления. Първо, макар да е възможен т. нар. твърд брексит без търговско споразумение с ЕС, той е силно нежелан и Британия ще направи някои отстъпки. Освен това несигурността ще доминира през следващите две години. Анализаторите очакват насрещни ветрове за британската икономика, а нейният ръст ще се забави през следващите две години, докато текат преговорите за напускане (по данни на лейбъристите въвеждането на мита и търговски бариери с ЕС може да струва на Великобритания около 7.5% от нейния БВП).

Тези ефекти със сигурност са положителни за инвеститорите в джилтове, чиято доходност отбеляза седмичен спад от 7.3 базисни точки - до 1.154% за десетгодишните книжа. Специфичен риск за британските ДЦК ще бъде и възможността за референдум за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство. Засилването на спекулациите по тази тема ще има негативно влияние върху цените на джилтовете.

В еврозоната инвеститорите също са втренчили поглед в ефектите на брексит. Политическата нестабилност бе единият от факторите, които движат спадовете на доходностите. Другият фактор се оказаха инфлационните очаквания, които с оглед поевтиняването на цените на горивата може би ще помогнат мартенските им равнища да се понижат до комфортните за ЕЦБ равнища от 1.8-1.9% на годишна база. На този фон наблюдавахме засилено търсене на европейските ДЦК. Доходностите по немските десетгодишни бундове се понижиха с 8.4 базисни точки - до 0.345%, докато седмичният спад при сходните по матуритет френски ДЦК се равняваше на 10.9 базисни точки - до 0.932 процента.

В периферията на еврозоната ситуацията бе спокойна, а доходностите следваха движенията на ядрото. Испанските десетгодишни суверенни книжа се търгуваха при търсен доход до падежа от 1.634% и седмично понижение от 8.8 базисни точки, докато промяната при италианските ДЦК с подобен срок до падежа се равняваше на -13.2 базисни точки до 2.132 процента.

В САЩ политическата тема също определяше поведението на пазарите. След краха на опитите на администрацията на Тръмп да осигури подкрепа за отмяната на Закона за достъпното здравеопазване (познат като Обамакеър), анализаторите са скептични за възможността за прокарване на обещаните данъчни реформи. Най-непосредственият проблем за хората на Тръмп е увеличението на тавана на дълга. Очакванията са трудно да се стигне до консенсус в Конгреса. На този фон трежъритата бяха търсен обект за инвестиции. Десетгодишните облигации се търгуваха към края на седмицата при 2.395 процента. Спадът бе 2.5 базисни точки.


Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Facebook logo
Бъдете с нас и във