Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Добрите новини съживяват доходността

След поредната порция от положителни икономически сигнали напоследък пазарите на държавен дълг изпратиха една седмица на нормална корекция на доходностите. Но влиянието на позитивните икономически новини върху търсените от инвеститорите норми на възвръщаемост по основните ДЦК в световен мащаб не беше толкова чувствително.


Като се говори за добро икономическо развитие, неминуемо трябва да се започне със САЩ. Продажбите на дребно в най-голямата световна икономика през ноември отбелязаха за пореден път сериозен ръст. Благовидната картина бе донякъде паразвалена от данните за първоначалните молби за помощи при безработица - те нараснаха с 68 000 броя - до 368 000. Но икономистите отдадоха този ефект на трудното изчисляване на този показател през динамичните предпразнични седмици. В крайна сметка очакванията на анализаторите останаха непроменени - Фед най-вероятно ще пристъпи към намаляване на покупките на трежърита и на ипотечни книжа най-късно до март 2014. Не са малко очакванията това да се случи още на следващата среща на институцията идната седмица. В крайна сметка търсената от инвеститорите доходност по десетгодишните щатски съкровищни бонове отбеляза седмичен ръст от минималните 2.6 базисни точки до 2.882 процента.


Положителни са икономическите данни за развитието и на британската икономика. На Острова могат да се похвалят с ревизирани очаквания за темпа на растеж на БВП за 2013 г. - от 0.6% през март до очакваните сега 1.6 процента. Всичко това очаквано води до ръст на търсената доходност по джилтовете, които обаче са ограничени от добре провежданата политика на предизвестяване от страна на гуверньора на Банк ъф Инглънд - Марк Карни. Търсените от инвеститорите норми на възвръщаемост отбелязаха седмица с изключително малки отклонения, като към края и бяха на непроменени нива от 2.90 процента.


Доходностите на книжата на страните от еврозоната също завършиха седмицата без сериозни изменения. Лек ефект върху пазарите оказа изказването на един от членовете на борда на ЕЦБ, Петер Прет, който сподели, че от институцията обмислят въвеждането на капиталови изисквания за държаните от банките ДЦК. Това нормално ще доведе до търсене на по-високи доходности от банките, за чиито портфейли повечето суверенни книжа бяха безрисков актив. Непосредственият ефект върху пазарите обаче бе слаб - търсените от инвеститорите доходности по десетгодишните бундове завършиха седмицата без промяна на нива от около 1.84%, както и тези по сходните френски ДЦК, които се задържаха около 2.44 процента.


Положителното икономическо развитие в еврозоната продължава да провокира спадове по доходностите на книжата от периферията на валутния съюз. Десетгодишните доходности, търсени от инвеститорите по испанските ДЦК, отбелязаха седмичен спад от 8.9 базисни точки до 4.091%, докато при италианските намалението бе със 7.2 базисни точки - до 4.101 процента.


nbsp;


Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.Николай Ваньов,брокер, Инвестбанк АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във