Банкеръ Daily

Пари и пазари

Доближават ли пазарните цени на суровия петрол нивата на добивните цени?

Доближават ли пазарните цени на суровия петрол нивата на добивните цени? Това е въпросът, който все повече вълнува производителите и трейдърите по света. Както и потребителите у нас.

Преди близо месец и половина (3 октомври тази година) интернет сайтът "Банкеръ" публикува информация за добивните цени на суровия петрол в Персийския залив, Русия и САЩ. И понеже за изминалите близо 40 дни няма драстични подобрения в технологиите за производство, а пазарните цени стремглаво падат към минималните си равнища за последната година, време е да се вгледаме във възможностите за дългосрочно поевтиняване на течното злато по света и на неговите деривати, продавани по бензиностанциите у нас.

Според оценките на специалисти от руското министерство на финансите, цитирани от ТАСС, най-вероятно е в средносрочна и в дългосрочна перспектива цените на суровия петрол на международните пазари да се движи в едни доста тесни граници между 40 и 50 долара за барел(169 л.). Суровият нефт от марка Urals ще струва в периода 2021-2025 години около 55,2 долара за барел, в периода 2026-2030 г.г. - 52,2 долара за барел, а в периода 2031-2035 г.г.- 54,9 за барел. "Най-големите производители на суров нефт в света – Русия и държавите от Близкия изток, имат висока рентабилност на своето производство заради относително ниските им нива на добивни цени, които се движат в пределите на 10-30 долара за барел", се казва в доклада.

В същото време производството на шистов петрол в САЩ е рентабилно при доста по-високи равнища на добивните цени - около 35-50 долара за барел. Не бива да се забравят и още по-нерентабилните източници на нефт като дълбоководните шелфови месторождения в Мексиканския залив или производството на суров петрол от битуминозните пясъци на Канада, където, въпреки че в последно време се наблюдава значително снижение на производствените разходи, те си остават много високи - до нива от 50-60 долара за барел.

Към момента на написване на този материал, лекият суров петрол (САЩ) ценово бе паднал до 52.16 долара за барел, а сортът "Брент" - до 60.89 долара за барел. Тези нива много близки до добивните цени в САЩ и все още много далече от добивните цени в Близкия изток и в Русия. Така че съществуват ясно определени горни и долни граници, в които всяко находище на суров нефт може да се експлоатира ефективно. А това позволява и в бъдеще сериозни политически игри с цената на черното злато.

Впрочем остава да видим готово ли е правителството на САЩ - и имали съответен ресурс, да субсидира добива на суров петрол в страната при ценови равнища за лекия суров петрол под 50 долара за барел. Докато за Русия, например, все още няма сериозни основания за безпокойство, защото бюджетът на държавата на Путин е вързан при цени от 40 долара за барел "Уралс", а и добивните цени са такива, че при обменен курс на местната валута от 65 рубли за долар, петролните компании ще имат печалба дори при ценови нива от 10 долара за барел. Които всъщност са напълно немислими.

Остава да видим и дали сегашните цени са поносими за Саудитска Арабия в една по-далечна перспектива, предвид нуждата от постоянно финансиране на скъпоструващите социални програми, поддържащи вътрешния мир в кралството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във