Банкеръ Daily

Пари и пазари

Добивът на злато е нараснал с 4%, но търсенето е намаляло с 16%

Търсенето на злато в световен мащаб в периода април-юни е намаляло с 16% спрямо 2013 година , сочат данните от редовния тримесечен отчет на Световния съвет по златото (ССЗ). От съвета обаче заключват, че въпреки свиването нивото все пак е в съответствие с 10-годишната средна стойност. Интересно е и заключението, че добивът на благородния метал се е разширил - с 4% спрямо същия период за 2013 година.

Според доклада експертите не са изненадани от резкия спад, защото условията на световния пазар на злато в двата времеви периода се различават значително. Данните отчитат, че през тазгодишните април-юни търсенето на бижута е било с почти една трета по-ниско. В същото време инвестициите в кюлчета и монети са намаляли близо двойно спрямо нивата от второто тримесечие на 2013 година.

Оказва се, че централните банки са продължили да купуват злато със стабилен темп. Нетните покупки на водещите банкови институции са нараснали с 28% спрямо същия период на 2013 година. Равносметката показва, че търсенето на жълтия метал в спрягания период е достигнало 963.8 тона през 2014 г., а година по-рано достигнатото равнище е от 1 148.3 тона .

Основният фактор, който е допринесъл за отслабеното търсене на бижута, съ дължи на отчетеното отстъпване от 20% в търсенето на благородния метал в Китай и Индия. Само в Китай, който е най-големият пазар на злато в света, търсенето се е сринало с 52% през второто тримесечие до 192.5 тона, което разбира се допринася значително за спада в глобален мащаб. Според доклада причините за намаленото търсене там са борбата с корупцията и неустойчивостта на растежа на покупките на злато заради понижението на цените през миналата година. Все пак данните сочат, че по-големите пазари на жълтия метал, като Турция, Русия и Близкия изток, са били близо до средните си нива от последните пет години.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във