Банкеръ Daily

Пари и пазари

Добивът на газ в ЕС ще намалее с 43%

Производството на газ в ЕС през следващите 12 години, с изключение на евентуалното разработване на неконвенционални ресурси за газ, ще се свие с 43 %.

Това сочат данните от анализ на Националния фонд за енергийна сигурност, направен въз основа на прогнозите на националните енергорегулатори от страните от ЕС.

Запасите на ЕС след 12 години ще намалеят до 70 млрд. кубически метра газ, което е съпоставимо с годишното потребление на Италия.

ЕС в момента задоволява със собствен добив едва 35% от нуждите на своите домакинства от "синьо гориво". В ЕС има само две страни нетни износители на природен газ. Това са Холандия и Дания, като последната има почти незначителен дял.

Единствено Румъния задоволява над 80% от нуждите си благодарение на собствения си добив. А Великобритания, която до 2000 г. беше най-големият производител в ЕС, през миналата година е успяла да покрие само 50% от нуждите на вътрешния си пазар.

Само през последните три години производството на газ в ЕС е намаляло с 34 млрд. кубически метра или спад със 17%.

През 2015 г. ЕС ще добие малко по-малко от 150 млрд. кубически метра, до 2020 г. производството ще спадне до 115 млрд. кубически метра, а след още пет години до 90 млрд. кубически метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във