Банкеръ Daily

Пари и пазари

До дни Тръмп забранява използването на оборудване от "Хуавей"

Очаква се през тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп да подпише изпълнителна заповед, която да забрани на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, изработено от фирми, представляващи риск за националната сигурност. По този начин ще се проправи пътя за официалната забрана за правене на бизнес с китайския технологичен гигант "Хуавей", съобщава Ройтерс, цитирайки три неназовани официални американски представители, запознати с въпроса.

Заповедта, в която няма да бъдат поименно назовани конкретни държави или компании, се обсъжда от повече от година, но беше отлагана многократно, посочват източниците на Ройтерс, допълвайки обаче, че тя може отново да бъде забавена, предаде БНР.

Изпълнителната заповед ще се позове на "Международният закон за извънредните икономически правомощия", който дава на президента правомощия да регулира търговията в отговор на национална извънредна ситуация, заплашваща Съединените щати. Самата заповед ще даде право на Министерството на търговията, съвместно с други правителствени агенции, да изготви план за изпълнение на тези ограничения.

Ройтерс отбелязва, че ако бъде подписана в близките дни, заповедта ще дойде в деликатно за отношенията между Китай и Съединените щати време, когато двете най-големи икономики в света отново подновиха търговската война, увеличавайки взаимно вносните мита.

Вашингтон продължава да смята, че оборудването на "Хуавей" (Huawei Technologies Co), третия по големина производител на смартфони в света, може да бъде използвано от китайската държава за шпиониране. От "Хуавей" многократно отрекоха подобни твърдения.

От много месеци насам Съединените щати активно призовават своите съюзници от другите държави да не използват оборудването на "Хуавей" в техните мобилни мрежи от пето поколение (5G мрежи). През август 2018-а година Доналд Тръмп пък подписа законопроект, който забранява на американското правителство да използва оборудване от Хуавей и на друг голям китайски доставчик - ZTE Corp.

Агенция Ройтерс отбеляза, че докато големите безжични телекомуникационни в САЩ вече са прекъснали връзките си с "Хуавей", малките провинциални доставчици продължават да разчитат както на оборудване на Хуавей, така и на компанията ZTE, тъй като то е по-евтино.

Сдружението за безжична връзка в провинциалните райони, което представлява доставчици на този тип услуги до по-малко от 100 хиляди абонати, изчислява, че 25% от неговите членове са разполагали с оборудване на компаниите Huawei или ZTE в техните мрежи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във