Банкеръ Daily

Пари и пазари

До 70% отстъпки на Черен петък

Черен петък за пазаруващите. Oтстъпки  до 70% се очакват в търговската мрежа и онлайн магазините.

Комисията за защита на потребителите предупреждава гражданите да внимават за измами в деня на големите намаления.  Възможно е преди Черния петък някои търговци да оскъпят умишлено стоките си и така еднодневното намаление да се окаже всъщност увеличение. Експертите съветват да проверяваме и да сравняваме цените на продуктите в различни магазини. 

На Черен петък българите пазаруват основно дрехи и обувки, спортни стоки, телевизори, мобилни телефони, козметика и малки домашни електроуреди. Дамите са тези, които са склонни да пазаруват повече по време на разпродажбите. 85% от оборота на търговците се прави от жените, показват проучвания.

"Много хора пазаруват спонтанно, нещо, което са харесали в момента, говорим за това дали са намалени продуктите реално с 50 %, например. Ако денят за намаления се превърне в по-дълъг период, то няма да има такива спекулации, ще имаме време да сравним цените. Има и нарушения при пазаруването в интернет. Много често на сайта на търговците у нас в интернет няма точните контакти, което си е нарушение на закона, но е често срещано. Тенденциите, според него обаче, се подобряват, понеже сега се говори реални ли са намаленията, а не като преди защо се увеличават цените по празниците", обясни Богомил Николов от "Активни потребители". 

Традицията на Черен петък (на английски: Black Friday) идва от съвременната битова култура на САЩ е денят след Деня на благодарността, който е възприет за начало на коледния пазар.  На този ден обикновено се предлага намаление на цените на стоките и чувствителните към изгодата американци започват лудо пазаруване. Много работодатели отчитат интереса на своите подчинени и дават свободен ден на служителите във фирмата. В Черния петък магазините отварят много рано – около 5 сутринта, а някои най-големи търговски вериги – даже в полунощ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във