Банкеръ Daily

Пари и пазари

До 2030 г. Амстердам преминава към автомобили с нулеви емисии

Амстердам планира да забрани използването на всички автомобили с бензинови и дизелови двигатели до 2030 г. Градът има амбицията в рамките на десетилетие да изгради необходимата за електрическите автомобили инфраструктура, осигурявайки по-екологичен транспорт и по-чист въздух. Надеждата е по-чистият въздух да повиши очакваната продължителност на живота на жителите на Амстердам с три месеца и да намали емисиите въглероден диоксид с до 9%.

В сила от следващата година определени дизелови превозни средства ще бъдат забранени в центъра на Амстердам като част от плана, отбелязва Си Ен Ен. От 2022 г. автобусите ще преминават през центъра на холандската столица само ако имат електрически или водородно захранвани двигатели, а до 2030 г. всички превозни средства в града ще трябва да бъдат с нулеви емисии. Гражданите на Амстердам се насърчават за преминаване към електромобили чрез програми за споделени пътувания и субсидии. Задвижването на нарастващия брой нови електрически автомобили ще изисква 23 000 зареждащи станции до 2025 г., а за момента Амстердам има около 3 000 подобни станции, разположени на обществени паркинги.

"Целта ни е да осигурим чист въздух за всеки в Амстердам посредством премахването на емисиите от трафика и намаляване на емисиите от останалите източници", подчерта общинският съветник Шарън Дийксма. Към момента Амстердам има пет нискоемисионни зони, в които автомобилите, произвеждащи повече вредни емисии, са забранени. Предстои тези зони да бъдат разширени, а регулациите ще стават по-строги.

Други градове като Париж, Мадрид и Атина също планират да забранят дизеловите автомобили през 2025 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във